Храна из Баната у педесет ресторана

Р. Шегрт

понедељак, 26. 11. 2018. у 18:54

Храна из Баната у педесет ресторана

Трпеза са "потписом" "Храна из Баната" / Фото Р. Ш.

Аутохтони специјалитети у заједничком пројекту универзитета из Темишвара и Кикинде. На менију шуфнудле, ајнпрен чорба, гибанчице, насува...

ПЕДЕСЕТ ресторана у Банату, по 25 из румунског и војвођанског дела ове регије, убудуће ће имати знак "Храна из Баната" и у њима ће се служити традиционална јела овог поднебља. На менију ће бити специјалитети који се припремају по сопственој рецептури, али и она јела која се налазе у јединственом кувару који је настао баш овим поводом. Тако ће гости само у овим ресторанима моћи да поруче непознату ајнпрен чорбу, гренадир марш, шуфнудле, гибанчице, лангош, цицвару, ладњачу, китникез, али и гулаш, перкелт, овчји паприкаш, насува...

Прочитајте још:Српски ћевапи бољи од лазања

Међу онима који ће носити сертификат "Храна из Баната" јесте и чувени ресторан "Лојд" који се налази у прелепој згради "Политехнике" у срцу Темишвара, поред опере, а чији је власник Србин Јавор Радованковић. Посредством Привредне коморе у Кикинди он је још пре неколико година успоставио сарадњу са овдашњим угоспитељима и у Темишвару промовисао јела од лудаје.

- Овде је популарно традиционално јело "токаница" која је слична српској мућкалици. Сарма је незаобилазна у оба дела Баната и сви је служимо у својим ресторанима. Србија има врхунски кајмак, а у Румунији се служи палента са сиром, млеком или павлаком - каже Радованковић, који осим "Лојда" има још три ресторана брзе хране са српским роштиљем.

Прочитајте још:НОВОТАРИЈЕ СА САЈМА ЕТНО ХРАНЕ: Ољутиш се џемом, а засладиш сиром

Да угоститељство може успешно да се шири у Србији и Румунији потврђује Горан Зонаи, који ресторане има у Вршцу и Темишвару. И његови локали добили су сертификат "Храна из Баната".

Изглед сертификата

- Румуни воле српску кухињу и све више викендом долазе у Вршац. Ми на менију имамо низ специјалитета са роштиља које смо сами креирали и то се гостима много допада - објашњава Зонаи.

Кикиндски угоститељ Роберт Патаки из "Националне класе", као "храну из Баната", гостима ће понудити овчји паприкаш, коленицу на жару, јунећи гулаш, јела од срнетине и друге дивљачи.

Сетртификат "Храна из Баната" ресторанима у Румунији и Војводини додељен је у оквиру пројекта "Локално наслеђе за активни туризам у Банату", који је финансирала ЕУ. Реализовали су га Западни универзитет из Темишвара и Град Кикинда.

КИКИНДСКИ ПОТАЖ ОД БУНДЕВЕ

- КАДА доведем пријатеље на "Дане лудаје" у Кикинду, обавезно им препоручим потаж од бундеве, јер само ту могу да пробају. И ћевапи у српском Банату су другачији од овог на румунској страни, и по величини порције и по квалитету - предочава Радованковић.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Анти Антифа

27.11.2018. 07:44

Већина тих јела уопште није непозната Можда аутору текста,коме врх кулинарства пљескавица и ћевап