ДАН града Смедерева постао је "покретни" празник. Иако би требало би да се празнује 21. новембра, у знак сећања на датум ослобађања од турске власти, обележава се или дан раније или два-три дана касније. Ове године, свечана академија заказана је за 23. новембар, а потом, без објашњења, отказана.

Дан града званично је 21. новембар - Аранђеловдан, у спомен на дан када је 1805. године смедеревски диздар Михарем Гуша предао кључеве утврђења вожду српских устаника Карађорђу Петровићу.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БАНКРОТ ПОТОПИО ФИРМУ: Оглашена продаја бродоградилишта у Перлезу

Иако је Сабор Светог архангела Михаила непокретан празник, то, изгледа, не важи за Смедеревце. Градски празник и историјски датум претворили су у "покретни", те је тако прошле године обележен 25. новембра, пре две године 23. новембра, а 2015. свечаност је била 20. новембра.

Сваки пут неформално објашњење, јер другог нема, јесте да "због славе Аранђеловдана грађани не би могли да дођу на свечаност".

Ове године свечана академија заказана је за 23. новембар у 19.00 у Центру за културу. Штампан је програм и плакат, подељене бесплатне улазнице. Прво је најава програма нестала са званичног сајта ЦЗК, а онда се проширила вест да је свечаност "отказана из техничких разлога", како нам је и потврђено у овој установи културе.

Шта су тачно технички разлози, није објашњено.

Сазнајемо да су "технички разлози", наводно, оправдани болешћу неких учесника у програму.

Иначе, јавност о отказивању није обавештена са званичне адресе, односно из градске куће, већ алтернативним путем, преко друштвених мрежа.

Званично објашњење "Новости" су затражиле у кабинету градоначелнице Јасне Аврамовић, али га нисмо добили.

Могли смо једино чути незванично - да је свечаност одложена на неодређено.

- Нисам учествовао у организацији, али сам обавештен да је свечаност одложена, али се не зна за који термин - рекао је заменик градоначелника Бојан Теофиловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Откривена спомен-плоча Милици Томић

КЛИЗНИ ПРАЗНИК

ОВО ништа није ново за Смедерево. Честе су биле промене Дана града. Обележаван је 5. октобра, што је датум завршетка радова на двору деспота Ђурђа. Такође, славило се и на други дан Ускрса, који може да падне од 4. априла до 8. маја, а раније и 16. односно 17. октобра, када је Смедерево ослобођено у Првом и Другом светском рату.