АЛЕКСАНДРОВАЦ - ЛИК Пресвете Богородице појавио се у стаблу кајсије породице Рилак,из приградског насеља Борје код Александровца. У жупском крају није скоро било сличних појава, па је ова,како тврде мештани, привукла значајну пажњу.

Домаћин, Владимир Рилак је са сином, Ивицом кренуо да сече дрво старо око 10-ак година. Намера им је била да стабло искористе за огрев.

-Син је онда приметио лик на пресеку стабла, па су сачувани делови делови дрвета на коме се појавио лик Богородице - посведочили су у породици Рилак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Nova Oluja preti našem blagu!

Вест се брзо чула и у Александровцу, где верују да је породица Рилак сигурно нечим добрим заслужила појаву Богородице која подсећа на њен приказ као на икони. Овакви феномени неретко се, као и иконе које плачу, повезују са могућом драгоценом историјом самог локалитета, где је примећен феномен или са благословом верника који су на феномен наишли.

-Лик Богородице се толико јасно види, па се прича о овом чуду брзо проширила у Жупи и примамила велики број знатижељних Жушљана да виде ово дрво- износи Бобан Прибановић, уредник периодичника Народне независне новине РО из Александровца.


Пресвета Богородица врло је поштована у Александровцу.Познати манастир Дренча из 14.века, који се налазио на око шест километара од општинског насеља има цркву Богородичиног Ваведења.У Расинском округу, где богомоље припадају Епархији Крушевачкој са седиштем у Крушевцу, од чак 13 манастира, чак је пет посвећено данима и празницима који се везују за Богородицу.