ТУГА У ПРИШТИНИ ЗА ЗАДУШНИЦЕ: Срби нису могли да пронађу гробове својих најмилијих

Тањуг

субота, 03. 11. 2018. у 14:38

ТУГА У ПРИШТИНИ ЗА ЗАДУШНИЦЕ: Срби нису могли да пронађу гробове својих најмилијих

Илустрација / Архивска фотографија, Д.Зечевић

На приштинском гробљу, највећем православном гробљу на Косову и Метохији, стотинак Срба обишло је данас на Задушнице гробове својих најближих.
Расељени Срби из околних места али и они који живе у Београду и Нишу, на централном Косову обишли су данас на Митровске задушнице православно гробље у Приштини које је делимично очишћено, а делимично зарасло у коров и неки нису успели да пронађу гробове својих најмилијих.

Суво растиње, догореле свеће и пламен који се брзо ширио могао је довести до пожара, али су верници који су били ту успели брзо да угасе ватру како се не би проширила.

Као и претходних година тако и ове свештеник Саша Митровић служио је помен упокојенима, видно разочаран што је гробље у оваквом стању, преноси РТК2.

"Слика гробља је у лошем стању, тужно је што и даље гробље није очишћено, један део гробља је очишћен, други је остао у корову. Даће Бог да се та слика промени. Апелујем да људи не преносе смртне остатке својих сродника у централну Србију, то није добро, нит је то њихова воља, они који су овде сахрањени тиме не чине добро нити њима, нити себи. Самим тим бришу се и трагови Срба који су живели у Приштини", поручио је он.

"Годинама сестрин гроб не могу да нађем. Тамо ми је мало дете сахрањено, дели га са католичким гробљем, па је она стаза чиста, па ја ето ту палим свеће, два реда испод моји родитељи, никла су стабла. Не вреди, мучимо се долазимо, није ово мука, ово је и жеља и ја верујем да више ни здравствено нисам у стању да долазим, нити ћу моћи, једноставно се опраштам данас од њих. Увек је иста прича, иста слика, ништа ново, ништа се не мења, стварно је тужно и тешко", каже Јулијана Станојевић, која је дошла из Младеновца.

Драган Костић из Ниша каже да сваке године долази два пута годишње и да је увек исто. "Ту су ми отац, баба, деда, тетка, стриц и не могу да приђем, морам да идем код тече на други гроб да упалим свеће, жалосно је", каже он.

"Да сам знала да је овако стање не бих ни дошла, пре бих упалила свећу у Нишу, него што сам дошла овде. Дошла сам да упалим свећу и не могу да се снађем да упалим свећу оцу и мајци", наводи Славица Вранић која живи у Нишу.

"Никако нисам могао да дођем до гроба, зато што није ни очишћено, оно што је очишћено споменици су поново поломљени, какав је то знак? Чему да се надамо да се вратимо, коме да се обратим за такву ствар", рекао је Вранић из Ниша.

Иако је део гробља очишћен, на више места још увек има корова, тако да многи нису могли да дођу до гробова својих упокојених.

"Они само почетак да се види, а позади ништа не чисте, никад нису ни чистили, само напред кад долази народ да види и кад снимају да се види као да је чисто. Очистио сам једва, не може да се приђе од трња", каже Љубомир Ничић из Угљара.

"Свратим да обиђем моје претке и не само њих, с обзиром да је велики страх у српском народу, па многи не обилазе гробове својих предака, понесем коју свећу више, па свратим до гробова ових наших војника и француских и до гроба Данијеле Прлинчевић која је имала само годину дана, кад је умрла", каже Живко Живковић.

На приштинском гробљу поред Срба сахрањени су и припадници других народа.

"Има ту Руса, католици Албанци су се ту сахрањивали, такође на овом делу је и ново јеврејско гробље, а иза нас се налази спомен костурница учесницима великог рата, наш велики солунац и стогодишњак чувени Трајко Димитријевић", рекла је Радмила Вулићевић.

Иако је обавеза локалне самоуправе да одржава гробља, верници поручују да они не извршавају своје обавезе. Организован превоз је био и до гробља у Обилићу и Косову Пољу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Čika Velja

03.11.2018. 14:59

Ima dobrog razloga pokojnika premestiti...i ne premestiti! Neka svako izabere po svojoj savesti neopterecen ko ce sta reci ili misliti!!!

Vatro Marx

03.11.2018. 21:25

Tuga je od prvog dana od kada su siptati preiuzeli Kosmet u svojim ruksma. Nista se nije promijenilo za Srbina nema mjesta na svom ognjistu, kome se pozaliti, Srpskoj vladi kao i da ne pistoji nista ne preduzima, nek se stide . Siptari se u cijelini izivljavaju na bracu i sestre sa Kosmeta. Ova vlada sta vise ceka , nista do sada nije rijesila metlu i ocistiti i pod hitno.

meri

04.11.2018. 07:30

Nisu groblja ni po centralnoj Srbiji nista bolja.Prave se ogromni spomenici, a nemoze se doci do njih.