ПОСЛЕ седам година живота у селу Врмџа, подно планине Ртањ, композитор Пол Шапер је написао рок-оперу посвећену свим усудима који су задесили Балкан, а посебно "данак у крви", односно отимање деце од родитеља и њихово превођење у јаничаре, сурове осветнике Отоманског царства.

Овај несвакидашњи аутор у Врмџи живи са супругом Мајом и двојицом синова, а каже да је инспирацију добио док је једном млађе дете држао у наручју и угледао празну колевку...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Швеђанин нашао љубав у нашој земљи: Због Српкиње Тање постао сам Србољуб

У Половом доживљају ове болне теме, уместо сина, од мајке Данијеле и оца Богдана је отета ћерка Брија која је потом турском везиру била лично обезбеђење... Лик девојке која ће једина преживети ову драму гласовно је дочарала Лорен Озбор из Лондона, мајку "тумачи" Лијел Барц из Израела, а отац је Томислав Челекетић из Загреба. Композитор хвали и гитаристу Ивана Вукадиновића којег је упознао као уличног свирача у центру Ниша, па му понудио сарадњу...

- Пре него што сам упознао Мају, попут већине Американаца, ништа нисам знао о вашој земљи, а онда смо се, после десет година брака, преселили у Србију. Ја сам, иначе, рођен у Питсбургу, онда смо дуго живели у Њујорку, а сада смо у Врмџи и имамо најјачи интернет у селу, зато што су антене надомак наше куће - објашњава Пол и истиче да су овде људи друштвенији, храна укуснија, а окружење безбедно.

Ракија му је прејака, па ужива у пиву, а у Србији му највише смета подела на мушке и женске послове.

- Када је једна комшиница видела да перем судове, био сам главни трач у Врмџи, али људи нису знали да сам одрастао у породици у којој је нормално да муж помаже жени - закључује Шапер.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗАЉУБЉЕН У СРБИЈУ: Пакистанац Сами истетовирао наш грб, Србе зове браћом

"СТРАНЦИ"

ПОЛ је Мају, иначе ИТ стручњака, упознао већ првог дана њених докторских студија у САД, а у Врмџи није једини странац јер има Италијана и Швајцараца. Председник Месне канцеларије Славиша Крстић каже да много улажу у инфраструктуру и посебно је поносан на најјачи интернет који су обезбедили управо због потреба нових мештана.