НОВИ Закон о образовању је обавезао школе да од 1. септембра пријављују родитеље чија деца неоправдано изостају са наставе. И, по свему судећи, највише казни ће платити Нишлије, с обзиром на то да се пред овдашњим Прекршајним судом води чак 111 поступака од којих је, међутим, решено само 16.


Девет захтева је одбијено, а изречено је шест новчаних казни од 5.000 динара - уз једну опомену.


Највећи број пријава против несавесних родитеља су поднеле ОШ "Вук Караџић" - чак 75 - те истоимена осмолетка у Житковцу, 16. И, док директор нишке образовне установе није желео да говори на ову тему, први човек школе у Житковцу Милан Динић објашњава да се стање током последњих неколико година драстично мења, те наглашава да су учестали разговори са родитељима допринели смањењу броја прекршајних пријава.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У Нишу и Панчеву више тужби због бежања са часова, него у Београду

- Успели смо да преполовимо број оваквих инцидената јер указујемо не само на обавезност похађања наставе, већ и висину глоба које следују несавеснима. Многе родитеље то освести, па децу редовније шаљу у школу, а неки стално мењају адресе, па никада не допремо до њих, иако су и њихови малишани у нашој евиденцији - каже Динић и прецизира да ако родитељ после два дана сам не оправда изостанке следи позив да донесе валидно оправдање, а против најнеодговорнијих се потом пише пријава локалној самоуправи, Центру за социјални ради и Прекршајном суду.

Милан Динић


Често су у питању ромске породице које немају стално место боравка, па судски позив не може да им се уручи, али има и оних који тврде да децу у школу не шаљу због лоше материјалне ситуације. Истина је, међутим, да су књиге, пробор, па и гардероба за социјално угрожене бесплатно обезбеђени.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - По ученику чак 200 изостанака!

Последњих година, срећом, расте и свест ромских породица о важности похађања основне наставе.


ПРИМЕР


- МОЈ син није редовно ишао у школу и није научио да чита. Викала сам, молила, али узалуд... Сада водим његову децу, да се бар она описмене и стекну неко васпитање, али је тешко у овој беспарици. Ипак, у школу морају - каже Зорица Станковић (на слици) из Житковца.