ПОВОДОМ века од почетка пробоја Солунског фронта и завршетка Великог рата, на Тргу ослобођења у центру Пожаревца је постављен џиновски опанак који су пре четири месеца направили чланови националне асоцијације за старе и уметничке занате и домаћу радиност "Наше руке" из Београда. У овом својеврсном експонату с којим крстаре Србијом је отворена и изложба под називом "Јунаци у опанцима", а поставку чине аутентична обућа ратника из тог славног доба и фотографије војника који су поразили знатно опремљенијег непријатеља.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Победа српских јунака за незаборав

Ова несвакидашња лимена атракција је дугачка шест и по, широка три и по метра, а тешка је читаву тону. Ипак, на само неколико квадрата је успешно представљена војна историја ондашње Србије...

- Сви експонати су аутентични, укључујући и војничку трубу, а изложба указује и на то да опанци нису били само обућа, већ неретко и храна солунаца, који су их јели да не би умрли од глади. Овде су и панои са изјавама непријатељских официра који хвале храброст и издржљивост српске војске - каже кустос мини-изложбе Даница Веселиновић и наглашава да, због изумирања овог старог заната, централно место заузима фигура опанчара Милована, иза којег је постављена тезга са аутентичним алатом.

ПРОЈЕКАТ

ОВАЈ несвакидашњи опанак-музеј, у који се улази кроз врата постављена на пети, претходно је био постављен у Гучи, Београду, Смедереву, Тршићу и Ваљеву, а пројекат националне асоцијације "Наше руке", коју предводи опанчар Дејан Милосављевић се реализује од јуна и - уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација - трајаће до новембра.