ЗА директоре домова културе у Црвенки и Сивцу изабрани су конобар-специјалиста и саобраћајни техничар. Они су пре тога годину дана били в. д. руководиоци ових установа. Решења о њиховом именовању донела је СО Кула на основу расписаних конкурса. Одборничке групе СПС и ДС затражиле су да се конкурси пониште и распишу нови, јер су изабрани нестручни кадрови.

Указано је на чланове 36 и 37 Закона о култури, по којима кандидати за директоре установа, као и в. д. руководиоци, морају имати високо образовање и најмање пет година радног искуства у струци. Директор Дома културе у Црвенки Миодраг Грубор завршио је пети степен Угоститељске школе "Боса Милићевић" у Суботици, а директорка ДК у Сивцу Миљана Медојевић Средњу стручну школу "4. јули" у Врбасу, смер техничар друмског саобраћаја. Грубор је у својој биографији навео да је радио као конобар, наставник практичне наставе за угоститеље, управник ресторана, директор Рекреационог центра, референт набавке, теренски комерцијалиста и sales manager за француско тржиште. Медојевићева је пре избора за в. д. директора ДК радила у фабрикама рубља и обуће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кула: Већина одборника сачувала председника општине

У конкурсима за директоре црвеначког и сивачког дома културе били су наведени "посебни услови" - да кандидати имају вишу или најмање средњу стручну спрему четвртог степена и да нису осуђивани. За директора ДК у Црвенки тражено је да има најмање три године радног искуства (није прецизирано да стаж буде у култури), а за руководиоца ДК у Сивцу најмање једну годину. Представник СПС је на седници СО упозорио да конкурси нису у складу са Законом о култури, али је скупштинска већина упркос томе изгласала нове директоре. Социјалисти су после тога поднели приговор Министарству државне управе и локалне самоуправе, одакле је стигао одговор да је "права адреса" Министарство културе, којем је потом прослеђен допис, али мишљење још није стигло.

Дом културе у Сивцу

Занимљиво је да је један од одборника СПС, и то онај који је указивао на противзаконит конкурс, гласао за избор директорке ДК у Сивцу, а против именовања директора ДК у Црвенки. Социјалисти су касније објаснили да је њихов одборник притиснуо погрешан тастер.

НАСТАВЉЕНА ПРАКСА

ПРЕДСТАВНИЦИ владајуће коалиције у СО Кула на примедбу да су за директоре домова културе у Црвенки и Сивцу поставили страначке активисте одговарају да су само наставили праксу социјалиста и демократа, чији су руководећи кадрови у овим установама такође били без високе стручне спреме и потребног искуства на пословима у култури.