Уз медијацију брже до правде

Д. АЛИХОЏИЋ

уторак, 02. 10. 2018. у 08:32

Уз медијацију брже до правде

Седиште правосудних институција у Нишу Фото Д. Алихоџић

На територији Ниша се све више привредних субјеката одлучује за мирно решавање судских спорова. Сарадња јавних предузећа са Основним и Вишим судом

РАДНИЦИ ЈКП "Горица" који су тужили своје предузеће због неисплаћених зарада убудуће ће спорове са овим погребним предузећем моћи да реше мирним путем, што ће бити бржи начин да дођу до новца, а ову могућност су добили на основу споразума који је са Основним и Вишим судом потписао директор Игор Новаковић.

Сличан акт је потписан и са ЈП "Обједињена наплата", ускоро би требало да буде закључен и са нишком "Електродистрибуцијом", а примећено је и да грађани све чешће одлучују да међусобне спорове решавају управо медијацијом.

Вршилац дужности директора ЈКП "Горица" Игор Новаковић каже да око 200 радника, који су тужили ово предузеће, сада могу да очекују скраћивање периода доказивања и одлучивања.

Прочитајте још - Медијација уместо суђења

- Сви су на добитку. Запослени ће брже добити свој новац, спорови ће краће трајати, а медијација ће судовима знатно подићи ефикасност - каже Новаковић, и прецизира да мирно решавање проблема никоме неће бити наметано, већ ће се примењивати само у случајевима оних радника који су се добровољно определили за овакав пут до правде.

А, о томе да се истрајност не исплати баш увек, сведочи и парница коју су сукобљене стране водиле 13 година, а онда су одлучиле да прекину агонију и договоре се како да мирно окончају спор.

- Када су се на рочишту самоиницијативно изјасниле за покушај медијације, прва сесија је заказана за мање од месец дана и постигнут је договор којим је свих шесторо актера, заједно са четири пуномоћника, било задовољно - каже судија Сузана Стаменковић.

Прочитајте још - НИШКА ПАЛАТА ПРАВДЕ: Експерти за медијацију

У Центру за медијацију истичу и да ће заинтересоване радо упознати са свим предностима оваквог решавања спорова, а првенствено са чињеницама да је оно бесплатно и не искључује могућност да се - ако странке из било којег разлога нису задовољне - прекине, па да се настави са парничењем.

УСПЕХ

МИРНО решавање спорова у нишким судовима је почело да се примењује пре нешто више од годину дана и медијацијом је досад решено 60 предмета, а 40 их је још у поступку. Посленици правосуђа су посебно поносни на то што је један предмет успешно окончан мирним путем, упркос чињеници да се већ било стигло и до жалбеног поступка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације