НА речици Жеравији, која извире изнад родне куће Вука Стефановића Караџића, па од Тршића највећим делом тече кроз суседно село Руњане - до уливања у бару Старача, чије воде иду у Дрину - ишчезле су готово све воденице.

У поменутим Руњанима ради само једна, потпуно обновљена, која припада фамилији Станојевић из суседних Клубаца, док су друге зарасле у коров или их је "зуб времена" потпуно сравнио са лица земље. А, пре само неколико деценија, само у овом селу је радило 13 воденица на Жеравији, па није било угледније фамилије без властитог млина на води.

Прочитајте још: ГРАД ТРАЖИ ЛЕК: Оболео стари храст лужњак у Руњанима код Лознице

Воденица "Средњака", која је име добила по томе што се налази на средини тока, најдуже је одолевала, али само зато што ју је, уз помоћ државе, обновио др Ђорђе Павловић - некадашњи високи функционер у Влади Србије рођен у овом селу. Уз воденицу је био урађен и базен, а последњих година све делује сабласно: напуштено и запуштено.

И, док су једни воденицу уништавали из хира - под утицајем алкохола и недозвољених психоактивних супстанци - други су покрали шта им је одговарало...

Прочитајте још: Руњани: Мириси природе и кухиње

- Памтим лепа дружења крај ове воденице, посебно купалиште на Жеравији у чијој води смо и пецали, али су, ето, дошла нека друга времена - сведочи Мирољуб Миловановић из Руњана.

Запуштени базен на току кроз Руњане

Слично зборе и браћа Бурмазовић - Велемир познатији као Миле и Селемир - рођена на само неколико десетина метара од воденичног кола. Ни они не могу да поверују у то да се олако уништава и оно што се обнови, али су немоћни да било шта промене.