ВЕЋИНА од 12 породица из Доситејеве 11 у Новом Саду, које су остале без крова над главом услед нелегалне градње фирме "Астра план" на суседној парцели са бројем 9, још није успела да пронађу одговарајуће станове, чије ће изнајмљивање наредних шест месеци плаћати Град. Они су и даље у хотелима "Парк" и "Нови Сад", где, такође о трошку Града, могу да остану до 1. октобра.

Поједине породице већ су успеле да изнајме станове и да плате кирију, а већина их је и даље у потрази за привременим смештајем, у којем ће остати док им се, како очекују, трајно не реши стамбено питање.

Прочитајте још: КРАЈ АГОНИЈЕ ЗА НОВОСАДСКЕ ПОРОДИЦЕ: Град обезбедио привремени смештај

Оштећени станари оштро се противе томе да се поправка повери "Астра плану", који је нелегалним грађевинским радовима, припремама терена за градњу вишеспратнице, проузроковао рушење 20 метара дугог зида.

Весна Премић, једна од станарки, каже да је захваљујући Граду, који је, иако није имао обавезу, испунио што је обећао, и обезбедио им новац за полугодишњу кирију, изнајмила стан за своју породицу.

ВЕШТАЧЕЊЕ У ОСНОВНОМ јавном тужилаштву нам је речено да су издали наредбу да се уради грађевинско вештачење, како би се расветлиле све околности под којима се догодило рушење зида и сагледала евентуална одговорност. - Када добијемо налаз вештака, биће донета одлука о оптужници - наводе у ОЈТ.

- Не желимо да инвеститор због чијих грађевинских радова нам се и срушио читав зид куће ради санацију зграде - каже Премићева. - Хоћемо да се нађе независан извођач радова који ће да уради тај посао, а да стручњаци претходно ураде пројекат статике, да после санације не стрепимо од тога да ће се зид поново срушити.

Драган Митровић, председник Скупштине станара у Доситејевој 11, такође сматра да санација није најбоље решење, јер је реч о згради старој стотину година, и додаје да би поправка много коштала.

Прочитајте још: Породицама из порушених станова у Новом Саду обезбеђен смештај за седам месеци

- Сваког дана се стварају нове пукотине, и питање је како ће све изгледати на пролеће - каже Митровић, који је такође успео да изнајми стан за наредних пола године. - Проблем је и то што су се сада појавили мешетари који би да профитирају на нашој муци, који хоће да купе порушене станове и да се укњиже као власници. Један човек ми је нудио новац за мој порушен стан од 20 квадратних метара, али сам одбио.

Оштећени су ангажовали и адвоката, јер намеравају да туже кривца за невољу у којој су се нашли.


ЗАТРПАВАЊЕ РУПЕ ПРОБИЛО РОК

МАДА је инвеститору "Астра план" наложено да рупу на градилишту затрпа до 28. августа, то се још није догодило.

- У току је припрема документације за спровођење принудног извршења уколико инсвеститор сам не испуни наложену обавезу или не прибави потребну документацију за радове на тој адреси - кажу у Грађевинској инспекцији.