МУКЕ ИНВАЛИДА У ВРБАСУ: Морају код приватног зубара јер Дом здравља нема рампу

З. Рајић

26. 09. 2018. у 09:57

МУКЕ ИНВАЛИДА У ВРБАСУ: Морају код приватног зубара јер Дом здравља нема рампу

Фото ДИВ Чланови Удружења инвалида

Због архитектонске баријере, људи у колицима не могу код зубара у врбаски Дом здравља. Захтев да РФЗО омогући лечење код приватника, који поседује одговарајућу рампу

ЗБОГ архитектонске баријере, особе са инвалидитетом не могу да користе стоматолошке услуге у Дому здравља "Вељко Влаховић" у Врбасу. До зубарске ординације на спрату не води лифт. Чланови Друштва инвалида Врбаса (ДИВ) принуђени су да о свом трошку одлазе код приватног зубара, иако по закону имају право на бесплатне услуге. Они су се за помоћ обратили најпре руководству ДЗ, које их је упутило да решење потраже у РФЗО, Филијали за Јужнобачки округ у Новом Саду.

Прочитајтзе још: Муке новопазарског професора: Они се измирили, а ја у колицима

- У разговору са директорком ДЗ, Јасмином Аси, предочено је да би било безболније да се особама с инвалидитетом одобри лечење код приватног стоматолога, него да се реконструише ДЗ како би зубарска ординација била доступнија - изнео је председник ДИВ Драган Јанковић.

У допису које је врбаском удружењу инвалида ових дана доставила др Милена Табаковић, в.д. директора Филијале РФЗО за Јужнобачки округ, наглашено је да је "неспорно да се особама са инвалидитетом, по прописима о пензијском и инвалидском осигурању, обезбеђују прегледи и лечење болести уста и зуба на терет средстава обавезног здравственог осигурања". Међутим, напоменуто је да Филијала РФЗО у Новом Саду није закључила уговоре са "даваоцима стоматолошких здравствених услуга који нису у Плану мреже здравствених установа".

Прочитајтзе још: МУКЕ ИНВАЛИДА ИЗ ДОБОЈА: Не дају му да таксира

- Из наведеног произлази да осигураници, па самим тим и инвалиди, немају право на пружање стоматолошких услуга у здравственим установама у приватној пракси, на терет средстава обавезног здравственог осигурања - закључено је у допису Табаковићеве.

Одговор је разочарао чланове ДИВ и огорчио њихове суграђане, који сматрају да би ДЗ требало да потпише уговор са приватним стоматологом, чије би услуге пружене инвалидима требало да плати Општина. Сугерише се и да се у Општој болници у Врбасу, која има и рампу за инвалиде и лифт, уреди стоматолошка ординација за чланове ДИВ.

- Постоји приватни зубар у Врбасу, чији објекат поседује рампу за инвалиде. Код њега сви одлазимо, али услуге морамо да платимо. Ако имамо право, али не и могућност, да се лечимо на терет Фонда, зар не би било логично да се направи уговор са приватним стоматологом, који би, као и ДЗ, наплаћивао своје услуге од РФЗО. За помоћ ћемо се обратити поверенику за заштиту равноправности - истакао је Јанковић.

ПРЕПРЕКЕ И У ПОШТИ И БАНКАМА

ВЕЛИКУ тешкоћу инвалидима представља и недостатак рампе за улазак у Пошту, али им је на жалбу, још пре две године одговорено да ће бити расписан тендер да се платформа постави. Недостају и рампе у банкама, Служби за запошљавање и биоскопу, у којем се одржавају и позоришне представе.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације