Трагом славне историје од Кајмакчалана до ослобођења

Јелена Стојковић

недеља, 23. 09. 2018. у 08:30

Трагом славне историје од Кајмакчалана до ослобођења

Извиђачи одреда "Завичај 1093" из Врања, који су учествовали у чишћењу терена - Фото Приватна архива

Извиђачи из Србије планирају да установе марш под називом "Хероји не умиру" путем којим је српска војска прошла од 1916. до 1918. године. Одреди "Ветерник 1923" из Новог Сада, "Завичај 1093" из Врања и "Цер" из Мајур

ИЗВИЂАЧИ три одреда из Србије од наредног септембра ће установити извиђачки марш трагом ослободилаца под називом "Хероји не умиру", којим би прошли читав пут којим је српска војска прошла од повлачења преко Албаније 1916, преко освајања Кајмакчалана, па до места пробоја Солунског фронта и ослобођења отаџбине током 1918. године.

Екипа млађих и старијих извиђача из одреда "Ветерник 1923" из Новог Сада, који је носилац идеје, и одреда "Завичај 1093" из Врања и "Цер" из Мајура код Шапца, као реализатора, већ пет година у сарадњи са Министарством одбране спроводи своје пројекте на Кајмакчалану.

- О стању 11 пуковских гробаља на северним падинама Кајмакчалана се доста зна, али ми смо и покренули иницијативу о ексхумацији и преносу земних остатака српских јунака са ових гробаља на Војничко гробље у Битољ или повратак у земљу Србију, где би био уприличен један меморијални комплекс за све погинуле у српским ослободилачким ратовима. Ево пролази трећа година од иницијативе, али повратне информације нема - каже Јован Коцевски, старешина врањског одреда извиђача "Завичај 1093".

КОЦЕВСКИ каже да их је додатно информација подстакла добијена на овогодишњој активности на Грунишком вису. Наиме, од градских власти општине Новаци чији су били гости, информисани су да се приводе крају припреме за подизање велике бране на Црној реци, те да предстоји формирање велике акумулације која би свој завршетак имала у атару села Скочивир, чиме би једно од горе поменутих српских гробаља било потопљено.

- Да до тога не би дошло, извиђачи поново апелују на државу да поразмисли о њиховој иницијативи и узме је у разматрање - каже Коцевски.

У склопу припрема за обележавање 100 година од пробоја Солунског фронта, екипа од 12 старијих извиђача обрела се у селу Старавина у општини Новаци, подно Грунишког виса на северним падинама Кајмакчалана.

Активности на Грунишком вису


- Идеја пројекта је била да се прилазни пут у дужини од 2,5 километара комплетно отвори за пролазак теренских возила како би и овај део српске историје могао да буде приступачан јавности. На овај начин извиђачи су учинили први корак ка једном од потребних помирења, јер једино ће особе које посете ово место бити у прилици да на прави начин спознају колика је у ствари била жртва коју нам преци положише да бисмо ми сада слободно живели - додаје Коцевски.

Управо због тога, извиђачи планирају да установе извиђачки марш трагом ослободилаца и на тај начин покушаће да, и после 100 година од дешавања, сачувају успомене на славно време наше историје.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације