АЛЕЈА славних на Градском гробљу у Вршцу, коју чине спомен-комплекси посвећени жртвама фашизма из оба светска рата, добија нове обрисе. Пре две године обновљен је споменик ослободиоцима Вршца из периода 1918-1920, а сада је у току потпуна реконструкција заједничке гробнице шесторо Вршчана стрељаних у Алибунару 1941. године. У наредних месец дана требало би да се уреде још два гробна места и да се поплочају стазе, након чега ће овај гробљански трг бити освештан.

Иницијатива да се на овај начин освежи сећање на све борце који су дали живот за слободу Вршца и Србије, потекла је од младог свештеника Недељка Васиљевића. Он је 2016. сам обезбедио материјал за обнову споменика ослободиоцима, док мајстори нису наплатили свој рад. Сада је његове идеје подржао ЈКП "Други октобар", који ће финансирати и извести све преостале радове на уређењу комплекса.

- Поносни смо на ову сарадњу Црквене општине Вршац и комуналног предузећа, јер радимо лепу ствар. Сви који почивају на овом месту заслужили су да се зна истина, да захваљујући њима сада уживамо у слободи - каже за "Новости" отац Недељко, уз напомену да је веома важно да се раздвоји издајништво од херојства и политика од патриотизма.

Прочитајте још - Обновљен споменик жртвама фашизма у центру Кикинде

За споменик шесторици Вршчана, који су стрељани у Алибунару, у знак одмазде за једног немачког официра, тренутно се ради нова бетонска плоча, на коју ће бити постављени орнаменти и мермерне плоче са њиховим именима и фотографијама. Међу њима је и први вршачки протођакон, белогардејац Иван Котов.

Споменик црвеноармејцима

- Котов је био хоровођа у храму Светог оца Николаја, а предавао је и веронауку у гимназији. Био је човек од ауторитета, који се супротставио фашистичкој агресији. Зато је и био изабран за стрељање, како би заплашили народ - приповеда млади свештеник.

Да би Алеја славних заблистала у пуном сјају, потребно је и да се "освежи" гробница свештеника Саве Лекића и професора Ненада Брашована, стрица архитекте Николе Брашована, које су Немци стрељали 1941. у Вршцу.


Вечна почивалишта чекају реконструкцију

- Њихову гробницу је земља била готово потпуно прекрила, али смо успели да је отргнемо од заборава. Сада тражимо рестаураторско решење, којим ћемо је обогатити, јер је у добром стању. Надамо се да ће нам СУБНОР помоћи да нађемо и њихове фотографије, како бисмо на достојан начин заокружили ову причу - додаје Срђан Никић, руководилац РЈ "Погребне услуге" у комуналном предузећу.

Сви ови послови раде се уз сагласност и наздор Завода за заштиту споменика културе из Панчева.


Обележје ослободиоцима из 1918-1920.

ЦРВЕНОАРМЕЈЦИ У ДЕЛУ КОСТУРНИЦЕ

ДЕО комплекса Алеје славних је и спомен-костурница ослободиоцима из Другог светског рата, која је подигнута 1955. Ту почива 363 црвеноармејаца, 36 војника НОВЈ, 11 војника погинулих 1941. и 11 стрељаних цивила родољуба. Споменик је у добром стању и неће се додатно сређивати.


Поп Недељко Васиљевић