НА огледној парцели Радише Радисављевића у Јасенову код Деспотовца, свих 70 хибрида кукуруза 12 семенских кућа дало је свој максимум, јер је ово једна од роднијих година - закључили су стручњаци Пољопривредно-саветовадавне стручне службе Јагодина на традиционалној манифестацији "Дани поља".

Била је ово прилика да пољопривредници виде потенцијал хибрида, како би одлучили који ће да сеју наредне године, али и да се консултују са стручњацима и представницима семенских кућа.

- Пољопривредници не могу да постигну добре приносе без употребе ђубрива и без примене осталих агротехничким мера. Просечни приноси кукуруза у Србији су шест тона по хектару, а у огледној парцели смо видели да је генетски потенцијал хибрида од 12 до 14 тона кукуруза по хектару. То значи да се у Србији остварују половични приноси и неко би требало да размисли зашто је тако - оценио је саветодавац за ратарство Пољопривредно-саветовадавне стручне службе Јагодина Миодраг Симић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кукуруза мање на 100.000 хектара


Томислав Живојиновић из Ћуприје каже да су "Дани поља" веома едукативни и да је он послушао стручњаке и применио све агротехничке мере.

- После заоравања у јесен, употребио сам квалитетно ђубриво, а пред сетву додао 250 килограма урее по хектару. Очекујем принос од 10 тона сувог зрна кукуруза по хектару, јер сам применио све агротехничке мере - каже Живојиновић.

Томислав Лазић из Медвеђе такође сматра да је манифестација веома поучна, али да они нису у могућности да купе квалитетно семе и ђубриво.

- Некада сам од зараде купио нови комбајн "фергусон" и прикључне машине, а сада бих могао да купим само половни бицикл - огорчен је Лазић.


ОТКУПНА ЦЕНА

ИАКО откупна цена још увек није позната, ратари су незадовољни јер су начули да ће она бити 14 динара по килограму. Живојиновић каже да је берзанска цена 15,50 плус ПДВ, а реална цена би требало да буде 17 динара по килограму.