БЕЛОСВЕТСКИ вашар хумора и сатире, шабачка Чивијада, почеће у четвртак часом у основним школама, када ће се огласити и шабачки добошар - глумац Боривоје Божанић, који ће сатиричним говором позвати народ на манифестацију.

Истога дана биће организован низ изложби и Вече хумора и сатире, као и програм "Нек се точак покрене".

Овогодишња Чивијада слави пола века постојања, али пошто је за време комунистичке власти била забрањивана, ово је практично 33. пут да се одржава. За петак је најављена промоција карневала, који се последњих година редовно одржава. Најављен је нешто скромнији програм, међутим, биће организована поворка беба, у којој ће учествовати 300 малишана, а колона ће бити дуга 150 метара.

У суботу ће бити одржан Базар старих и уметничких заната, утакмице у малом фудбалу између политичара и новинара и између глумаца и конобара. Чивијашко коло је у 16.30 на центру Шапца, након чега ће уследити велики карневал са 25 трупа и промоција председника Чивијашке републике.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Светковина хумора и сатире у Шапцу


Кључеве града, како је саопштено из ТО Шапца, узеће познати српски карикатуриста Предраг Кораксић Коракс.

Чивијада се сваке године одржава уочи Малогоспојинског вашара (21. септембар), и уз њега је најзначајнија туристичка манифестација у овом делу Србије. Негује изворни хумор народа Мачве, Посавотамнаве и Поцерине, где чивија има универзалну употребу - све што напредује учврстила је - чивија, све што се клима и назадује то је привремено извађена чивија.


СЕДМА РЕПУБЛИКА

ПРВА Чивијада одржана је 1968. године, када је лист "Борба" објавио да је "Југославија до пре два дана имала шест република, а на првом белосветском вашару хумора и сатире у Шапцу, проглашена је и седма - чивијашка".


НАДИМАК "ЧИВИЈАШИ"

ЧУВЕНИ надимак Чивијаши, Шапчани су добили због неког кнеза коме је на превару неки мангуп ишчупао чивију из точка фијакера. Када се нашао на друму у прашини, изговорио је само једну реч: Чивијаши! Шапчани умеју да се похвале да су чивију извадили лично краљу Милану, или кнезу Михаилу Обреновићу, али око тога не могу никако да се усагласе.