СВИЛАЈНАЦ – Природњачки центар Србије у Свилајнцу данас је представио веб апликацију у оквиру пројекта „Дигитализација и мултимедијална презентација“ и употребљена апликација за мобилне телефоне преко које се могу пратити све изложбе и сваки експонат из било ког места на свету. Апликација може да се користи на енглеском, немачком и српском језику, на ћирилици и латиници.


Прочитајте још:
Природњачки центар Србије: Диносаурусе би сви да виде


Реч је о пројекту, који је подразумевао пројектовање и креирање базе података као основе за даљи развој, израду управљачке веб апликације и израду веб апликације за јавни приказ дигиталне колекције. Пројекат, започет прошле године, реализован је уз финансијску подршку локалне самоуправе, а Министарство културе и информисања препознало је његов значај и подржало пројекат „Дигитални музеј“ на конкурсу за финансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у 2018. години. То је Природњачком центру Србије омогућило да заврши пројекат.


Прочитајте још: Свилајнац: Диносаурус и вулкан у зеленом паркићу


- Морамо да идемо у корак са технолошким достигнућима и да пратимо трендове савременог света. У том смислу Свилајнац и Србија не заостају много. Очигледно је да је локална самоуправа Свилајнац издвојила велика средства, не само у овој области, и то не само финансијска, већ је одликују и ентузијазам, посвећеност и опредељеност да иде у правом смеру. Свилајнац је ту један од најсветлијих примера и једна од водећих у Србији – оценио је министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је данас отворио дигитализован Природњачки центар.

Он је додао да ће Министарство културе и информисања појачати сарадњу са Природњачким центром, али и с другим установама културе. Оно ће подржати све општине које су посвећене технолошком развоју.

Председник општине Свилајнац Предраг Милановић рекао је да је пре десетак година Природњачки центар Србије био храбра идеја, а да је данас дигитализован и у рангу са сличним центрима у Европи.

- Када смо градили овај објекат, знали смо да градимо установу која ће морати да се усавршава десетинама година. Драго ми је што имамо подршку Министарства културе и информисања, јер је ово пројекат од националног значаја – рекао је Милановић.

ВЕК И ПО БИБЛИОТЕКЕ

Министар Вукосављевић обишао је у среду и „Ресавску библиотеку“, која ове године обележава 150 година постојања и рада, чиме мало која установа културе у Србији може да се похвали.