ПОЧЕТАК нове школске године у већини војвођанских основних и средњих школа обележио је протест просветара. Од 105 образовних установа, чланица Уније синдиката просветних радника Војводине, у 94 је настава била скраћена, а часови су уместо 45, трајали 30 минута.

Просветари имају само један захтев - да буду сврстани у девету платну групу, а не у осму, у којој се сада налазе.

По речима Звонимира Јовића, председника Уније синдиката просветних радника, у деветој платној групи су сви остали са седмим степеном стручне спреме.

Упркос таквом првом радном дану у новој школској години, у свим образовним установама је било весело и свечано, а посебно узбуђење је владало међу првачићима.

Прочитајте још - Скидају опасне азбестне плоче

У скамије 345 војвођанских основних школа први пут је село око 17.600 првачића, што је исто као и прошле године. У учионицама основних школа у Новом Саду има 3.988 дечака и девојчица, што је у поређењу са претходном школском годином 232 првака више.

Добродошлицу су им пожелели и другари из "старијих" разреда.

Нову школску годину ученици Основне школе "Добросав Радосављевић Народ" у Мачванској Митровици започели су у новоизграђеном објекту, и заувек ставили катанац на стару зграду школе која је изграђена пре 55 година.

Ивана Чугуровић

- У изградњу нове зграде уложено је око 120 милиона динара, од којих је највећио део средстава обезбедио град и то 80 милиона, док су им помогла министарства привреде и просвете, као и Покрајински секретаријат за образовање - нагласио је Владимир Санадер, градоначелник Сремске Митровице, на овој свечаности.

Нова зграда која је пројектована за 600 ученика, завршена је после две године градње, а у њој сада борави око 500 ученика.

Иако је данас на вишој функцији него тада, када је био градоначелник и покренуо остварење вишедеценијског сна мештана и ученика, Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, није крио задовољство што је завршен још један значајан, капитални пројекат.- Кад довољно желиш, све је могуће! Сећам се када смо донели одлуку да започнемо изградњу новог објекта, знали смо да неће бити нимало лако, али успели смо, и ово је данас велики успех. Важно је улагати у школе јер без њих нема будућности - истакао је Недимовић приликом обраћања.

Прочитајте још - Обележавање 69. годишњице пробоја Сремског фронта


Министар Недимовић присетио се како је некада пре 15 година изгледала Мачванска Митровица, а онда побројао пројекте - од уређења центра, спроведене гасне и канализационе мреже, па до Бродоградилишта које израђује бродове за извоз.

У новом објекту школске зграде налази се 15 учионица и један кабинет информатике, осам припремних просторија за наставнике, а и опредељен је простор за библиотеку од 12.000 књига.

- Иако је овај пројекат најмање коштао у односу на друге који су реализовани у протеклом периоду, он има највећу вредност. Објекат је урађен по свим стандардима које треба да има модерна школа, а у њему ће деца стицати нова знања - нагласио је градоначелник Санадер.

Најстарија бивша ученица ове школе Јелена Дејановић (89) симболично је затворила стару школску зграду, док је Ивана Чугуровић, најмлађа ученица ОШ "Добросав Радосављевић Народ", откључала нову школску зграду.

ОТВАРАЊЕ

НОВА школска година у Моловину, код Шида, започела је отварањем реновиране зграде Основне школе "Сремски фронт".


Свечаности је присуствовао Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад.

УРЕЂЕЊЕ

ЛЕТЊИ распуст све школе и вртићи на подручју Сремске Митровице искористили су за реновирање и припрему простора за дочек нове школске године, а радови су коштали више од 13 милиона динара.