РОДИТЕЉИ ЗАБРАНИЛИ МАЛИШАНИМА ДА КРЕНУ НА НАСТАВУ: Неће мешовита одељења?

Ј. СТОЈКОВИЋ

04. 09. 2018. у 10:15

РОДИТЕЉИ ЗАБРАНИЛИ МАЛИШАНИМА ДА КРЕНУ НА НАСТАВУ: Неће мешовита одељења?

Родитељи и прваци испред улаза у школу, Фото Приватна архива

Прваци у Бујановцу први дан школске године провели у дворишту испред зграде

РОДИТЕЉИ првака у бујановачкој ОШ "Бранко Радичевић" у понедељак својим малишанима нису дозволили да крену на наставу јер тврде да руководство поменуте образовне установе није испоштовало договор по којем деца из предшколске установе заједно седају у школске клупе.

- Потписивали смо петицију и договорили се да наша деца буду заједно, ако не у једном, онда бар у три одељења, а испоставило се да ће бити раштркана у чак пет учионица - каже једна од мајки првака Анђела Илић.

Незванично се, међутим, сазнаје да је проблем нешто другачије природе. Јер, у први разред ОШ "Бранко Радичевић" је уписано 88 редовних предшколаца - од којих две трећине чине Роми - па управа школе није желела да одељења формира по националном принципу, већ су деца измешана.


Прочитајте још - Живе и школују се у Србији, а на српском ни реч не знају да кажу!


Родитељи који своју децу у понедељак нису пустили у школу то демантују и тврде да немају ништа против малих Рома, али инсистирају на поштовању договореног. Кажу, није проблем да се деца распореде у три, али јесте ако су раштркана у свих пет одељења. Кажу и то да ће, ако њихов захтев не буде испуњен, исписати децу из ове школе и уписати их у неку од оних по селима...

- У потрази за компромисним решењем смо се обратили и Министарству просвете - каже директор ОШ "Бранко Радичевић" Мирјана Нешић, али није објаснила шта би то конкретно требало да подразумева, па се претпоставља да се тражи начин да прваци српске националности буду у три, а не у пет одељења.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

The Coudenhove-Kalergi plan

04.09.2018. 11:34

Некад то није представљало проблем. Роми нису хтели да своју децу шаљу у школу и држава је то игнорисала, а сада их на силу и разним повластицама терају и на факултете, па чак и на постдипломске студије. Мој директор је морао да купи диплому, а његов нови помоћник је прошао кроз средњу школу и студије као од шале и бесплатно! А ја сам уз много труда завршио студије на државном факултету и још увек сам само референт. Шта ћу, нисам ни Ром, ни женско...

Deda Leka

04.09.2018. 12:17

@The Coudenhove-Kalergi plan - Da si valjo ne bi bio samo referent,al pošto ne valjaš a nisi žemsko a nisi ni Rom ... e onda ti ostaje samo da lelečeš nad svoju tužnu sudbinu.Mada,opet,kakav si samo zauzimaš mesto nekom valjanom.

Lj. Milošević

04.09.2018. 11:40

E народе, народе!! Немамо ништа против деце али............! И Роми су жива божија створења. Не заборавите то!!!! Умјесто да им помогнете ви учите дјецу на подјеле. Има проблематичних Рома али ни ми нисмо цвеће.

Nesa

04.09.2018. 13:45

@Lj. Milošević - Jeste sve tako, ali nazalost ne znate sustinu problema...Moje dete je u sred Beograda islo u odeljenje sa malom romkinjom....I nije to problem, vec je problem sto je to dete na velikom odmoru ulazilo u kontejnere oko skole, pa onda sedne na casu za klupu, pa uzima pribor mom detetu, nece da pere ruke, uzme olovku na zajam, pa je stavlja u usta..i sta sad ? Samo je sebe oteralo od drugih....i svi su takvi, do jednog, sta god mi pricali....njih skola ne zanima i svi je napustaju do treceg razreda

E moj Nešo

05.09.2018. 08:08

@Lj. Milošević - ti ne znaš suštinu problema... za takvo ponašanje Roma, krivo je društvo, znači, ja i ti... e, to je suština problema.