Моравац покорио Саву с једном руком!

Софија Бабовић

недеља, 02. 09. 2018. у 15:15

Моравац покорио Саву с једном руком!

Радисав Пантовић после подухвата на Сави у Шапцу / Фото В. Радивојевић

Радисав Пантовић (61) препливао осам километара необичном вештином коју је усавршавао у родном Трстенику. Стилом пливања жели да покаже да разуме особе са инвалидитетом, које се одважно надмећу

РАДИСАВ Пантовић (61), познати трстенички пливач маратонац и скакач у воду, успео је да преплива осам километара само с једном руком! Подухват је извео на Сави у Шапцу, годину дана након што се на Западној Морави у родном месту извештио пливајући необичном техником читавих 6,2 километра.

Цео подухват, који је трајао око два сата, пратила је стручна екипа, у којој је био и Војислав Мијић из Шапца, троструки светски шампион у маратону и човек који је препливао Ламанш. Уз Трстеничанина су у два моторна чамца и у кајаку били пријатељи и сарадници, Бојан Букоровић, Немања и Васа Петровић, као и Драган Димитријевић. Подршка је стигла и од Владимира Комарова, познатог руског пливача маратонца, такође првака, који је и велики Пантовићев пријатељ.

- СВЕ је прошло како треба, презадовољан сам, мада ме је ветар у задњој деоници надомак Шапца из правца Дреновца спречио да идем и преко 10 километара, што ћу, верујем, ако не буде било таласа, успети наредне године - прича, за "Новости", Радисав Рака Пантовић. - Сава је много мирнија од Мораве, личи ми на језеро, а управо сам се у једном, језеру Ћелије код Крушевца, припремао последњих месец дана.

Прочитајте још - ПОГЛЕДАЈТЕ ЧУДО ОД ДЕТЕТА: Дечак из Охрида пливао осам сати по невремену, упркос болести! (ВИДЕО)

Драгоцено је искуство на речним водама за Пантовића. Родио се и одрастао практично на обали, као син Божидара Пантовића, једног од највећих занатлија, скакача у воду и пецароша на Западној Морави.

РАЗЛОГ да почне да плива једном руком након више од 3.500 испливаних километара, рекордер Пантовић пронашао је у жељи да разуме особе са инвалидитетом, које се на параолимпијадама и другим спортским догађајима одважно надмећу.


- Требало ми је око шест година да пронађем праву технику и да пливам дуже од неколико километара, а прошле године сам успео да једном руком превазиђем пливача из Венецуеле који је са пет километара држао званичан рекорд - подсећа Пантовић, који је из воде својевремено успео да спасе дечака од 12 година. - Море никада много нисам волео, с њим нисам ни имао среће. Зато сам као млађи редовно вежбао скокове с моста, моју реку познајем у душу. Ту сам, осим обичног чамца, научио да управљам чамцем с мотком, који је везан за традицију нашег краја.

У ВОДИ КО НА СУВОМ

ИАКО је загазио у седму деценију, Радисав Пантовић често учествује у гогојављенском пливању за крст, на пливачком маратону и другим званичним догађајима који се за заљубљенике у реку организују сваке године на Западној Морави у Трстенику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације