ПРОТЕСТУЈУЋИ због неисплаћених зарада, део радника фабрике за производњу контејнера за смеће "Гоша Солко" из Смедеревске Паланке је ступио у штрајк. Притом, у овдашњим погонима особе са инвалидитетом чине више од половине запослених, а пословодство им плате дугује још од марта...

Подсетимо, "Гоша Солко" је државна фирма у реструктурирању - регистрована за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом. Од укупно 72 запослена, рад је обуставило њих 17.

Прочитајте још: Штрајк због мањих плата у “Митросрему”

- Упркос разговорима са руководством, помака нема већ шест дана - каже председник Штрајкачког одбора Петар Шевић. - Незадовољни радници траже исплату заосталих зарада, уплату пореза и доприноса, те исплату синдикалних чланарина и јубиларних награда. Током дводневних преговора са директором, иако се махом ради о глувонемим и наглувим радницима, чуло се и много тешких речи на наш рачун.

Раднички лидер истиче и то да је први човек фабрике понудио исплату зарада у више рата, до октобра, али штрајкачи желе гаранције. У међувремену су о свом проблему обавестили Министарство рада и очекују да држава посредује у преговорима.

- Ово је стопостотно државна фирма, из републичког буџета добијамо 75 одсто средстава на име зарада и доприноса, па нам није јасно где је тај новац - наводи Шевић.

На све то, из фирме "Гоша Солко" поручују да нема редовног пословања, односно да купце неретко морају да чекају. Када посла има, ради се и по 16 сати, а просечна зарада износи око 30.000 динара.

Прочитајте још: И газде траже право на штрајк!

Фабрика је, иначе, отворена 1978. и углавном поизводи комуналну опрему, али и челичне конструкције, ауто-приколице, те делове за пољопривреду и дечја игралишта.


НАСТАВАК ПРЕГОВОРА

ДИРЕКТОР фирме "Гоша Солко" Драгиша Марковић је јуче био заузет за разговор са новинарима али је, како незванично сазнајемо, штрајкачима обећао наставак преговора и заједничко изналажење задовољавајућег решења.