Отпад чека државу

Б. ПУЗОВИЋ

среда, 22. 08. 2018. у 11:28

Отпад чека државу

Локација будуће регионалне депоније, Фото М. Јеремић

Министарство заштите животне средине успорило градњу регионалне депоније код Уба. Иако је "Еко Тамнава" испунила обавезе, рокови ће бити „пробијени“

МИНИСТАРСТВО заштите животне средине није испунило обавезе око израде пројектне документације, нити су реализовани бројни закључци са састанака чија је тема била градња регионалног центра "Еко Тамнава" у Каленићу код Уба.

Истовремено, предузеће које ће управљати будућом регионалном депонијом је обезбедило сву потребну документацију за овај значајан пројекат, а од министарства се тражи и да успостави систем за интегрално управљање комуналним отпадом на територији Колубарског округа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Депонија у подземном пролазу

Све ово су закључци Скупштине регионалног центра "Еко Тамнава", одржане у Коцељеви која ће, уз Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирце, Лајковац, Мионицу, Осечину и Љиг бити један од корисника будуће депоније. Подсетимо, локална самоуправа у Ваљеву и представници поменутих десет општина су средином априла прошле године са надлежним министарством потписали Меморандум о разумевању и о комплетирању документације која је неопходна за добијање грађевинске дозволе, те коначни завршетак највећег регионалног пројекта у Србији из области заштите животне средине.

- Не само што смо до најситнијих детаља испунили све своје обавезе, већ смо обавили и оно што је прихватило да учини Министарство заштите животне средине, јер нам је циљ да убрзамо завршетак пројекта - каже директор "Еко Тамнаве" Зоран Петровић.

СИГУРНА СРЕДСТВА - ПРОЈЕКАТ регионалне депоније је још 2012. био кандидован за средства из ИПА фондова Европске уније - подсећа Максимовић. - Али због поплава које су Србију задесиле две године касније, тај новац је преусмерен, али средства намењена Каленићу нису изгубљена, јер је Европска унија и даље спремна да финансира све радове, осим изградње такозваног тела депоније...

Почетком маја, Министарство је оформило комисију да преиспита пројекат за добијање грађевинске дозволе, али то још није учињено. Има назнака да ће нови државни секретар Драган Јеремић из Ваљева убрзати решавање комуналних проблема подручја са 370.000 становника, на којем се дневно сакупи око 330 тона отпада!

Петровић наглашава и то да је ова регија, једна од највећих у Србији, једина спремна за финансирање, јер је Министарство обезбедило 45 милиона динара за комплетирање неопходне техничке документације. Раније је најављивано да ће градња санитарне депоније у Каленићу код Уба, на 75 хектара јаловине бивших копова рударског басена "Колубара", почети ове године, а да до краја наредне почне са радом, али је извесно да ти рокови неће бити испоштовани.

- Министарство би до 10. октобра требало да сачини тендерску документацију за израду пројекта за грађевинску дозволу, а потом следи процедура расписивање јавне набавке која траје десетак месеци - наглашава председник Скупштине "Еко Тамнаве" Ђорђе Максимовић. - Обећали су и да ће урадити приступну саобраћајницу, па ће можда у државном буџету за наредну годину бити предвиђена средства и за прву фазу радова, односно израду тела депоније, што није превише скупо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Muštikla

22.08.2018. 12:57

Ko će da uradi kada su svi nestručni bitno je da se šeta po svetu na račun države i prodaje magla gde je Trivan završio magistraturu?

Charlie

23.08.2018. 08:14

Namerno nas guše u otpadu, čekaju da se evropi smuči i da nam uplate novac za nove deponije koji će opelješiti sega mega stručnjaci.