Витезови божанског напитка на Винској променади У Параћину

З. Р.

20. 08. 2018. у 13:15

Витезови божанског напитка на Винској променади У Параћину

Богата понуда винских сорти / Фото З. Рашић

Традиционална туристичка манифестација привукла бројне госте уз учешће више од двадесет винарија

ВИТЕЗ сам у служби његовог величанства вина, и увек ћу сарађивати са члановима тог винског реда, као и са другим витезовима. Ширићу част вина, неговати традицију и винску културу поморавске регије. Вино ћу пити умерено, поштујући овај напитак, а своје пријатеље ћу учити чувању српске винске традиције.

Прочитајте још: Кинези воле српска вина

Ово је део заклетве коју су изговорили нови витезови Винског реда "Стева Писар 1805", Бобан Дејановић из Параћина и Крста Маринковић из Јагодине, са десном руком положеном на обредно буре, након чега их је "велики мајстор" додирнуо мачем и прогласио витезовима, одобравајући им да носе знамења и свечану одору Винског реда.

Церемонијал је обављен на другој "Винској променади" у Параћину прошлог петка, уз аплаузе бројних посетилаца и излагача - представника 25 винарија из више општина Србије. У Доњем парку, у непосредној близини Храма Свете Тројице и Хотела "Петрус", те вечери дегустирана су најбоља вина.

Квалитет пића које воле богови био је на висини, а излагачи из Бајше, Сремских Карловаца, Ражња, Ћуприје, Поповића, Александровца, Велике Дренове, Власотинца и, наравно, из параћинског краја.

Прочитајте још: Лепоте Годиња уз врхунско вино

Пријем два нова витеза у окружни вински ред био је централни догађај, а кандидати су били на висини задатка. Да би били примљени, полагали су јавно испит. Најпре су показали одлично знање одговарајући на питања о сортама грожђа и вина, а затим су демонстрирали умеће отварања боце, сипања и испијања пића.

КВАЛИТЕТ ВИНА ПОНУДА на "Променади" била је богата, а квалитет вина добар - закључио је директор Туристичке организације Параћина Аљоша Глигоријевић, истичући значај оваквих дешавања у промовисању винске културе и развоја туризма. Организатори "Променаде", као и прошле године, били су Вински ред поморавске регије "Стева Писар 1805" и ТОП.

Нови витез Јагодинац Крста Маринковић један је од оснивача параћинског винског удружења и виноградар. Има 45 ари засада вранца и прокупца. Бобан Дејановић је Параћинац и не бави се производњом вина, али је "веома предан активностима Реда", те доприноси ширењу винске културе. Занимљиво је да је Бобан и начелник Одељења за урбанизам Општине Параћин, па су његовој инаугурацији присуствовале и његове колеге, а Бобан је обелоданио која вина они највише воле.

Већина излагача промовисала је вина направљена од домаћих сорти, издашно се наздрављало, а пажњу је привукло розе вино прокупац с примесом хамбурга. Оно је освојило златну медаљу на последњем сајму у Трешњевици, а направила га је винарија "Мали подрум Стевановић" из Дреновца.


Нови витезови Крста Маринковић и Бобан Дејановић


ЗАБОРАВЉЕНЕ СОРТЕ

ДРУЖЕЊЕ у параћинском централном парку трајало је неколико сати. Задовољни су били и посетиоци и излагачи. Један од њих, Душан Дренић, власник је винарије "Чаша вина и прича" из села Претрковац код Ражња. - Изузетно добро сарађујем са удружењем "Стева Писар", а ово је други пут да долазим на "Променаду". Моја винарија је мала. Имам 1,2 хектара винограда, а посадили смо панонију прокупац, произведену у Србији, те наше заборављене ретке сорте, које смо и представили - каже Дренић, додајући да ражањска вина припадају винском региону Три Мораве, у којем је и Параћин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације