КАДА буде завршена изградња новог улаза у Народно позориште у Кикинди, уредиће се и простор испред објекта, па ће град добити и нови, мали градски трг од око 260 метара квадратних. Нови трг биће део садашње пешачке зоне и складно повезан са новим фоајеом позоришта и централним градским тргом. А како ће се нови трг звати и да ли ће понети име театролога Јована Ћирилова, како је предлагано, одлучиће грађани.

Прочитајте још: Испуњена жеља Јована Ћирилова

- Лично немам ништа против тог предлога, али ће сигурно бити и других идеја и све ћемо их размотрити. Засад ништа дефинитивно није одлучено. Зато ћемо организовати јавну расправу и тако, сматрам на најбољи начин, одабрати име - изјавио је градоначелник Павле Марков.

Пре четири године постојао је и званичан предлог да кикиндско позориште носи име Јована Ћирилова. Предлагач је била једна политичка странка која је предлог доставила и тадашњој СО, али није прихваћен.

Међутим, није се сасвим одустало од намере да се Кикинда на трајан начин сећа Ћирилова који је рођен у овом граду. Књижевник Спасоје Граховац и публициста Душан Дејанац, сматрају да град треба да се одужи великом српском театрологу и књижевнику. Након његове смрти, градској власти доставили су неколико предлога.

Прочитајте још: Времеплов: Ћирилов живео за театар и културу

- Сматрамо да Ћирилову треба да се подигне споменик, или да се једна улица назове по њему. Мислимо да би то име требало да буде део садашње Улице генерала Драпшина, и то од хотела "Нарвик" до Чанадске, јер је то најлепши део града. Предложили смо и да се на кући у којој је Ћирилов рођен, у Улици Ђуре Јакшића, постави спомен-плоча - предочава Дејанац.

ТРАЈНО ОБЕЛЕЖЈЕ

БИВШИ директор позоришта у Кикинди, сада директор "Битеф театра", књижевник Милош Латиновић, још пре четири године рекао је да Ћирилов заслужује трајно обележје у Кикинди.

- И његови каснији доласци говорили су о везаности за Банат и овај град, без обзира на то што је био човек светске репутације - сматра Латиновић.