ПОСМАТРАНО од почетка године, у нишкој Палати правде је медијацијом успешно решено више од 50 предмета, а свакодневно стижу и нови у којима су грађани и правна лица спремни да се нагоде.

Прочитајте још - Реформа судства досад нас кошта 13 милиона евра

У средини где је парничење у крви, где многи и не знају шта значи реч медијација, велики је успех приволети супротстављене стране да "спусте оружје" и покушају да се договоре. Координатори за ову службу, судије Милица Здравковић и Сања Костић, посебно су поносне на то што су успеле да медијацијом реше и спор који је био у фази жалбеног поступка.

Прочитајте још - Виши суд у Нишу има десет судија, а добио 11.000 нових предмета

- После сваке пресуде, једна страна је увек незадовољна, а код медијације то није случај, јер обе странке виде свој интерес да се договоре. Многи и не знају да није неопходно терати правду до краја, већ је споразум могућ у било којој фази - каже судија Милица Златковић и објашњава да је посебно интересантан био случај Скупштине станара која је од подстанара у заједничкој вешерници тражила да се исели јер није плаћао кирију.

Он је оспоравао висину њихових потраживања, али је признао да није плаћао за становање и спор би, највероватније, доспео до мучног извршења, односно исељења, а трошкови би се само гомилали...

- Странке су се, срећом, договориле да се подстанар исели, а да они њему опросте дуговања, те да свако плати своје трошкове - каже судија Милица Златковић.

БЕСПЛАТНО У НИШКОМ Центру за медијацију раде и сараднице - Тамара Станојевић, Ивана Крстић и Јелена Тасић - које су прве у контакту са странкама. Од њих сазнајемо да су људи посебно збуњени чињеницом да је медијација бесплатна, јер знају да трошкови парничења понекад бивају баш "папрени".

Има, међутим, и случајева у којима странке одустану од медијације и настављају судски спор. Тим пре што је прописано да покушај мирног решавања не значи и губљења права на тужбу.

Судија Сања Костић прецизира и то да је медијација посебно успешна била при деобама брачне тековине и накнада штете. Зато су Виши и Основни суд у Нишу потписали уговор са овдашњим ЈКП "Обједињена наплата", о томе да посредују у споровима када су у питању дуговања грађана.

- Често стичем утисак да су странке једва чекале да им неко предложи договор, односно одустајање од парничења - каже судија Костић, очекујући да ускоро сличне уговоре потпишу и са "ЕПС", али и Привредном комором у Нишу и Привредним судом.

Посебно наглашава да велику подршку имају и од адвоката који су коначно схватили да медијација доприноси ефикасности правосуђа, а самим тим се позитивно одражава и на њихов рад.