Гасови опасни по здравље?

З. РАЈИЋ

21. 07. 2018. у 10:52

Гасови опасни по здравље?

Кафилерија пријављена као надстрешница - Фото Удружење "Локал"

Захтев удружења “Локал” у Врбасу да се затвори спалионица анималног отпада. Поступак за издавање дозволе “Еко-вет плусу” мораће да се понови

УДРУЖЕЊЕ грађана “Локал” (“Локална алтернатива”) из Врбаса затражило је да се забрани рад спалионице анималног отпада на путу према Бачком Добром Пољу. Истовремено је Еколошки покрет Врбаса (ЕПВ) поднео захтев Општинској управи (ОУ) да се повуче локацијска дозвола за овај објекат, “због основане сумње у доставу лажних информација о безбедности постројења по здравље људи и животну околину”. Еколози су од инспекције затражили да изда налог за мерење емисије гасова из спалионице у пуном радном режиму.

Прочитајте још: Мештани Врбаса и Куле изабрали здравље

Заступник “Локала” Јован Радовић истиче да је инспекција Министарства заштите животне средине, на жалбу удружења, поништила Решење о потреби израде студије утицаја на животну средину, које је ОУ Врбас донела на захтев фирме “Еко-вет плус” из Новог Сада, власнице спалионице. Према његовим речима, активисти “Локала” су пратили реализацију пројекта изградње спалионице анималног отпада, веома ризичног за стање животне средине.

Прочитајте још: Врбас: Еколози дрмају фотељу председнику општине

- После увида у поднету документацију фирме “Еко-вет плус” скренули смо пажњу на неправилности. Пошто нисмо наишли на разумевање, поднели смо жалбу инспекцији министарства, која је уважила наше примедбе, поништила решење ОУ и наложила поновни поступак - објаснио је Радовић.

ОПШТИНА ЧЕКА ДОПИС ПРЕДСЕДНИК општине Милан Глушац рекао је на последњој седници СО да локална самоуправа, за разлику од “Локала”, није добила допис Министарства заштите животне средине. Глушац је казао да је провером утврђен низ техничких грешака, а не процедуралних, али да ће Општина свакако поступити по решењу министарства, чим оно стигне.

Он наводи да је најкрупнија грешка ОУ била издавање локацијских услова “Еко-вет плусу” за “надстрешницу за покривање опреме за спаљивање анималног отпада”.

- За подизање надстрешнице обезбеђена је парцела која је служила за примарну пољопривредну производњу. За такав објекат, који је третиран као помоћни, није била потребна студија о процени утицаја на животну средину. То значи да локацијски услови нису били у складу са наменом објекта, који захтева посебну парцелу и праћење целокупног рада - указао је Радовић.

Будући да је за рад постројења за спаљивање животињског отпада потребно решење о потреби израде студије утицаја на животну средину, које је републичка инспекција поништила, Радовић наглашава да је ОУ обавезна да забрани рад спалионице до окончања поновљеног поступка.

Поводом кривичне пријаве коју је ЕПВ поднео због штетног уговора са “Еко-вет плусом”, “Локал” је затражио да општински правобранилац испита зашто је раскинута сарадња са сомборском “Протеинком”, којој је месечно плаћано 25.000 динара, а новосадској фирми 1.020.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације