Глобално село у Великом парку

М. ЛУКОВИЋ

петак, 20. 07. 2018. у 08:15

Глобално село у Великом парку

Крагујевчани донели ајвар, сланину и шљивовицу

Студенти из Кине, Француске, Италије, Туниса, одушевљени гостопримством у Србији. Студенти волонтери представили део своје културе, храну и обичаје

НА једном месту, на манифестацији под називом "Глобално село", у крагујевачком Великом парку окупио се лидерски потенцијал младих из десетак земаља - Србије, Кине, Француске, Италије, Турске, Украјине, Туниса... Размена знања, традиција, сличности и различитости, суштина је ове манифестације.

Студенти волонтери, гости крагујевачких академаца, представили су своје обичаје. Осим дружења са колегама, помагали су и помажу овдашњим основцима и средњошколцима да развију знање енглеског језика.

Прочитајте још: Бранислав Недимовић: Млади шансу да потраже на селу

Домаћини су узвратили домаћински. Колегама из иностранства представили су културно-историјске споменике на овом подручју, Музеј "21. октобар", Шумарице... На штанду у Великом парку српски штанд "опремили" су сланином, погачом, ајваром, али и шљивовицом.

- Скромно, студентски. Свако је представио нешто своје.Најбитније је да се разумемо и дружимо - причају крагујевачки студенти.

Студенти долазе у склопу волонтерских и стручних пракси у организацији највеће студентске организације АЈСЕК и њихових међународних програма. Многи од њих могли су да бирају и друге земље, али су, кажу, изабрали баш Крагујевац.

Прочитајте још: "Подмићују" младе да остану

- У Србији сам први пут. Дивна природа, дивни људи,прихватају нас као своје, спремни да помогну и појасне оно што нас занима. Долазим опет - поручује Николо Дигнацио, студент из Италије.

Студенти из Турске понудили колаче и кафу

Он додаје да је и пре доласка у Крагујевац доста знао о Србији. У Италији има другарицу која је пореклом Српкиња. Њени су у Италију дошли из Новог Сада.

- Оваквих сусрета биће још - поручује у име организатора Јелена Мићовић, студентиња Економског факултета у Крагујевцу.

Јелена Мићовић

ТУНИШАНИ СПРЕМИЛИ ЗРИР

СТУДЕНТКИЊА из Туниса, Јаср Џебали прича да су она и њене колеге Крагујевчанима представили слаткиш који се зове зрир. То је традиционално јело у тој земљи које се служи приликом принове у породици. Српским колегама у знак, како каже, дугог пријатељства, поклонила је и кованице туниског динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације