ШУМСКА управа из Ваљева је на оближњој планини Маглеш - у присуству генералног директора ЈП "Србија шуме" Игора Брауновића и стручњака лозничког ШГ "Борања" - обележила век од пошумљавања и 118 лета свог постојања.

Прочитајте још: Ваљево: Камере чекају софтвер

А 1918, када је шума било знатно више него сада и навелико су се крчиле, тадашњи стручњаци су имали високо развијену свест о ономе што би требало да раде, па је на овом подручју - међу првима у Србији - започето и пошумљавање. Данас шумари из Подриња и Колубаре не крију да велику захвалност дугују колегама које су свих ових година истрајавале на садњи стабала и њиховом неговању не само на Маглешу, већ и на другим локацијама.

Шумско газдинство "Борања", притом, баш има чиме да се похвали. Само лане су засадили више од 100.000 садница, а план је да тај биланс до краја ове године утроструче...


КАДРОВИ

С ОБЗИРОМ на то да је укључивање стручњака у заштиту шума постало императив, током свечаности на Маглешу је са задовољством констатовано да ЈП "Србија шуме" и ШГ "Борања" за тако нешто имају и кадровске, и све друге потенцијале.