Дијанина деца и у Нишу

Ј. ЋОСИН

петак, 06. 07. 2018. у 07:58

Дијанина деца и у Нишу

Високе званице током предавања које је увод у поставку / Фото Ј. Ћосин

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић је у Нишу отворио изложбу под називом "Дијанина деца", а публика ће поставку у овдашњем Дому војске моћи да виде до 27. јула

КОМАНДАНТ Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић је у Нишу отворио изложбу под називом "Дијанина деца", а публика ће поставку коју је осмислила Слађана Зарић у овдашњем Дому војске моћи да виде до 27. јула. Поводом серије документа, фотографија и белешки Дијане Будисављевић - хумане жене која је током Другог светског рата од сигурне смрти у логору Јасеновац спасла више од 7.500 српских малишана - Симовић је нагласио да дело ове хероине великог срца не сме бити заборављено.

Подсетимо, Дијана Будисављевић Обексер је била аустријског порекла, удата за др Јулија Будисављевића, шефа Хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Како је објашњено, Оскар Шиндлер - по којем је снимљен филм "Шиндлерова листа" - спасао је око хиљаду Јевреја, док је Пољакиња Ирена Сендлер из гета у Варшави избавила 2.500 јеврејских малишана. Када се ово зна, подвиг Дијане Будисављевић која је од смрти склонила више од 20.000 деце је још грандиознији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Руси меркају "Југоремедију"

Хероина је после Другог светског рата, повучена и заборављена, живела у Инсбруку, а у родном граду је и умрла, 1987. "Дневник Дијане Будисављевић од 1941. до 1945" је оригинално написан на немачком језику и штампан у тиражу од само 700 примерака. Ово дело је 2003. објављено у Загребу и тада је започело значајније историографско интересовање за њене хумане подвиге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације