У циљу развоја привредних субјеката, Скупштина града Јагодине донела је одлуку о давању бескаматних краткорочних кредита.

Одлуком су обухваћени сви привредни субјекти, без обзира на величину и облик организовања, који делатност обављају на територији града Јагодине.

"То значи да захтеве за одобравање краткорочних кредита пословним банкама могу да поднесу привредни субјекти регистровани као микро, мала и средња предузећа, као и предузетници без обзира да ли су регстровани као самосталне занатске, трговинске, угоститељске и превозничке радње или самосталне агенције", прецизира начелница за буџет града Јагодине Гордана Јовановић.

Прочитајте још - Привредници се тешко мире пре суднице

Планирани износ средстава буџета града Јагодине опредељен за субвенционисање камате омогућује пласирање кредита у укупнм износу од 260.000.000 динара и појединачне субвенције по привреднику у висини од 200.000 динара. Доношењем ове одлуке, оценила је начелница, Скупштина града Јагодине показује јасну оријентацију ка подстицају развоја привредних субјеката и да средства из буџета користе они који тај буџет и пуне.

"У току је реализација кредитне подршке у циљу унапређења и развоја пољопривредне производње, тако што се врши одобравање бескаматних кредита код пословних банака. Показало се да њима потребна кредитна средства за повећање обима пољопривредне производње, као и за финансирање производног циклуса. Док су се раније плашили да узимају кредит, сада се много лакше одлучују, јер се камата плаћа из буџета града", наводи начелница Јовановић.

За субвенционисање кредита пољопривредницима из буџета је издвојено 10.000.000 динара.