Крушевљанке са Јелисаветом Карађорђевић

С. БАБОВИЋ

уторак, 03. 07. 2018. у 14:28

Крушевљанке са Јелисаветом Карађорђевић

Фото: С. Бабовић, Кућа Симић

Невероватно интересовање за изложбу наше кнегиње „Дух малих ствари“, која је затворена оригиналном уметничком радионицом
КРУШЕВАЦ - Невероватно интересовање пратило је екслузивну изложбу кнегиње Јелисавете Карађорђевић „Дух младих ствари“ од тренутка када је отворена 15. маја у Кући Симића у Крушевцу, а изузетан одјек забележило је и оригинално затварање 1. јула, када је кнегиња за 15 Крушевљанки одржала уметничку радионицу у оквиру које су фотографије довршавале акрилним бојама, графитном оловком, декупажом или неком другом техником.

- Реч је о фотографијама које сам стварала од 2015.године, а фотографисала сам детаље из природе или живота који су се мени учинили добром подлогом за даљи рад:дрво у Лепенском Виру, каменчић на зиду у Мексику, мрља на фасади у Вршцу, стена у шуми у Словенији – каже за “Новости” кнегиња Јелисавета Карађорђевић. - Принтове тих фотографија сам дорађивала ручно, потцртавајући оно што сам на њима првобитно уочила :особу, небо или неки други призор лепоте. Сада ме је занимало да видим шта други могу да уоче на тим фотографијама.

А 27 дела-принтова фотографија насталих на путовања са и без интервенције, настала кнегињиним фото-апаратом и руком биле су изложене заједно са 37 предмета у власништву кћерке кнеза Павла регента и кнегиње Олге (фотографије, књиге, одећа, порцелан и сребро – сервис за чај из заоставштине породице Демидов, накит, пудијера, икона, ћилим са грбом Краљевине СХС) чинили су поставку коју је осислила позната историчарка уметности Тамара Огњевић, директорка “Артис центра” из Београда.
ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Отворена изложба Јелисавете Карађорђевић у Крушевцу

- Овде смо извели музеолошки експеримент како би показали новине у европској и светској музеологији:поред кнегињиних ствари и дела, “увукли” смо и публику у изложбу тако што смо им понудили прилику да упознају и стари колач с почетка 20. века под називом “Јелисавета”,као и парфем ауторке који носи њено име – предочава нам Тамара Огњевић. - Изложбу је пратио видео-материјал (разговор са ауторком) и на крају, ту је била и уметничка радионица.Учеснице радионице биле су одушевљене уметничким дружењем са кнегињом Јелисаветом. Крушевљанка Љиљана Радовић верује да ће наставити да негује креативност.

- Било је веома интересантно, јер је ово један други начин приказавања свега што видим о - прича за “Новости” Радмила Радовановић, учесница радионице. - Добила сам фотографију бршљена из принцезине баште, али ја сам на фотографији видела лепезе па је тако настала и слика коју сам урадила.


“ДУХ” САМО У КРУШЕВЦУ

ИАКО је, према речима Тамаре Огњевић, ауторке концепта изложбе, пројекат “Дух малих ствари” одјекнуо и у иностранству, будући да су о њој медији опширно извештавали, пројекат неће бити представљен нигде после Крушевца. Свако њено преношење у неки други простор, додаје саговорница “Новости”, представљао би измештање њеног духа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације