ЗОРАНА Мартиновића, дипломираног правника родом из Ћуприје, Швајцарци зову папа за тартуфе, не само због тога што је у Базелу први почео да се бави проналажењем тартуфа, већ и зато што има најквалитетније производе од ове печурке и што је кроз курсеве обучио небројено људи и њихових паса.

Мартиновић је основао и породичну фирму у Базелу, а у послу му помажу супруга Славка, дипломирани технолог, син Братислав и ћерка Маријана, која ради као учитељица. У Базелу је почела сезона тартуфа која ће трајати до половине јануара, а ако зима буде блага, и дуже.

- Имам пуно полазника на курсевима које држим на једној телевизији у Базелу. Учим их на ком месту тартуфи обично расту, како се траже, које сорте постоје и како се дресирају пси - каже Мартиновић. - Онда одлазимо на терен у потрагу. Свему их научим, јер сматрам да немам конкуренцију. Имам две деценије искуства и дресиране псе, који ми апортирају, што је врхунац дресуре.

Овај врсни познавалац тартуфа додаје да људи греше када мисле да је довољно само да имају дресираног пса. Морају да науче показатеље на земљи. Тартуфи обично расту на ивицама шуме, на оцедитом месту, око дрвета нема траве, али има специфичних биљака и мува.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бели тартуфи ново благо из Засавице

- Купио сам лагота у Италији, али нисам имао успеха са њим, док су се пудлице и мопсови одлично показали. Сада радим са "доџевима". Најважније је да се пас мотивише и да кроз игру научи да налази тартуфе. Битно је и да се награди и да власник покаже псу колико је срећан. Зато што жели да усрећи газду, пас ће тартуфе да проналази са задовољством - оцењује Мартиновић.

Зоран и Славка праве рижото са тартуфима, резанце, путер, пасту, па чак и сладолед од црних тартуфа. Призводи су без конзерванаса, па, иако на пијаци има и по 40 штандова са сличним производима, њихови се први продају.

АУКЦИЈА ЗА ГЉИВУ

У ШВАЈЦАРСКОЈ има петнаестак сорти тартуфа, а најскупљи је такозвани џокер од килограм, који се искључиво продаје на аукцији и чија вредност може да достигне и 100.000 долара. Највећи тартуф који је Зоран нашао тежио је 950 грама.