Горење: Не очекују отказе, већ нове фабрике

Б. ПУЗОВИЋ

29. 06. 2018. у 14:43

Горење: Не очекују отказе, већ нове фабрике
У фабрици "Горење" у Ваљеву без бојазни због промене власника компаније. Из Словеније најављена сеоба производње новог модела фрижидера

СЛОВЕНАЧКА компанија "Горење" званично је постала власништво кинеске групације "Хајсенс", али то запослене у фабрици фрижидера и замрзивача у Ваљеву не забрињава. Сматрају да ће "Горење" и даље бити један од лидера у производњи беле технике, а да ће фабрика у Ваљеву, као и друге две, у Зајечару и Старој Пазови, где се израђују веш-машине, односно бојлери, наставити да раде као и досада.

Кинески "Хајсенс" купио је 94 одсто удела у "Горењу" из Велења, за 12 евра по акцији. Тако је вредност "Горења" који има 11.000 радника у Словенији, Србији и Чешкој, те развојне центре у Холандији, Шведској, Словенији и Чешкој, процењена на 293 милиона евра. Купац "Хајсенс" бави се производњом електричних уређаја, а у погонима широм света има око 75.000 запослених.

- Како смо обавештени, кинеска компанија најавила је додатна улагања и да ће задржати име и седиште "Горења" - кажу запослени у фабрици словеначког бренда у фабрици у Ваљеву.

- Гарантују и да ће "Горење" да постане центар за истраживања и развој, што нама запосленима даје додатну сигурност. Уз то, значајно је и што ће "Горење" да буде и производни центар "Хајсенса" у Европи, а то значи да ће уз постојећа бити отворена и нова радна места, наравно и у фабрикама "Горења" у Србији. За посао не стрепимо, јер је "Хајсенс" огромна компанија, која има седам пута више запослених од "Горења".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Горење студио на још једној локацији у Београду

Фабрика расхладних уређаја у Ваљеву послује већ 13 година и има више од 1.500 запослених. Са производних трака досад је изашло више од пет милиона фрижидера који су из Ваљева пласирани на тржишта Србије, Европе и света.

- Недавно је у фабрику у Ваљеву из Словеније премештен производни погон за израду врата за фрижидере олдтајмере, који су веома популарни на свим тржиштима - наводе запослени у овој компанији у граду на Колубари. - Ускоро, како је најављено, у Ваљево ће бити пресељен и погон за производњу одређених модела фрижидера, који су досад израђивани у Словенији.


ПРИЗНАЊЕ ЗА РОБНИ БРЕНД

- ПОНОСНИ смо што су недавно, на традиционалној манифестацији "Најбоље из Србије", за најбољи робни бренд проглашени расхладни уређаји произведени у фабрици "Горења" у Ваљеву - наглашавају запослени. - И то је, уз наш квалитетан и вредан рад, још један доказ да смо успешни у породици "Горења".


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације