НАКНАДУ за рад поједини професионални управници зграда у Новом Саду узимају из касе стамбених заједница, а тај новац је намењен за инвестиционо одржавање и плаћање хитних поправки. На ту појаву упозорило је Удружење професионалних лиценцираних управника Новог Сада, а на проблем су указали и поједини грађани, који су се обратили овом удружењу.

Прочитајте још: Управник никад не спава?

Истичући да многи станари и не знају да неки несавесни професионални управници из инвестиционог фонда, с посебног рачуна зграде на коме се прикупља новац како би се платиле хитне поправке или набавке, намирују трошкове свог ангажовања, мр Небојша Берак, председник поменутог удружења, о томе је обавестио Привредну комору Србије, која је надлежна за рад професионалних управника, и Министарство за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру.

Фонд за инвестиционо одржавање, према Бераковим речима, строго је наменски, па професионални управник нема право да из њега наплати своје услуге. Он наводи случај у згради у Улици Корнелија Станковића. Поједини станари су им, како каже, указали да је професионални управник трошкове за свој ангажман наплатио од новца који су уплаћивали у фонд за инвестиционо одржавање, намењен за поправку крова.

Прочитајте још: Билборди и антене пуне касу зграда

- За своје услуге професионални управници наплаћују целокупан износ од свих станара и не желе да се баве тиме ко је платио а ко није - истиче Берак. - Уколико одређени број станара не плати рачун обједињене наплате, у стамбеном фонду ће бити мање новца, али то неке професионалне управнике не спречава да наплате пун износ за свој рад и узму новац који служи за хитне поправке.

Удружење професионалних лиценцираних управника зато тражи да се уведе ред и да се поштује новац грађана, као и да се убрза регистровање стамбених заједница.

МЕСЕЧНА НАКНАДА

- ВЛАСНИЦИ у зградама са више станова, за ангажман професионалног управника плаћају месечну накнаду у износу од 250 до 300 динара - каже Берак. - Уколико у објекту има мање од шест станова, онда их то кошта 500 динара.