ИЗ погона АД "Хлеб", како ствари стоје, тешко да ће поново замирисати свеже печене векне. Пошто је 30. октобра прошле године проглашен банкрот овог предузећа, одбор поверилаца се сагласио и са тим да за месец дана, 12. јула, на продају понуди комплетну имовину овог предузећа, које је хлебом и пецивима успешно снабдевало Нови Сад и околину.

Јавно надметање за продају целокупне имовине биће одржано у просторијама предузећа, а почетна цена је 416 милиона динара. У понуди су непокретности у Новом Саду, Петроварадину, Сремској Каменици и Футогу, међу којима су највећи пословни комплекс фабрика хлеба и пецива с магацинима и силосима у Улици Бајчи Жилинског, пословни објекти широм Новог Сада, као и неколико станова у власништву предузећа и плац за изгрдњу зграде.

Купцима се такође нуде и линија за производњу хлеба, професионална пекарска опрема, силосна опрема, канцеларијски намештај и моторна возила, а и залихе резервних делова и алата, горива и амбалаже, као и потраживања и права које је то предузеће имало на крају прошле године.

Оваквој судбини "Хлеба", како објашњава Здравко Шајатовић, директор Пословног удружења млинске и пекарске индустрије "Житоунија" из Новог Сада, кумовала је и сива економија, односно то што се готово 40 одсто пекарских производа у Србији испече у малим пекарама, које у већини случајева избегавају плаћање пореза и доприноса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сваки други пекар брашно купује на црно

- Велике пекаре и млинови такву конкуренцију једноставно нису могли да издрже - јасан је Шајатовић. - Они, наиме, морају да пријаве све раднике, да плате порезе и доприносе за њих, да све брашно проведу кроз пословне књиге и да, такође, и на то плате порез, тако да им је пословање знатно скупље. Ствари се, међутим, мењају, јер је држава формирала радна тела и најавила одлучну акцију, пре свега кроз инспекцијске службе, како би се, између осталог, и промет брашном, које је по значају сврстано одмах иза акцизне робе, а самим тим и хлебом, вратио у редовне законске токове. За "Хлеб" је, нажалост, ова акција дошла прекасно...


ЛИКВИДАЦИЈА, 90 РАДНИКА БЕЗ ПОСЛА

АД "ХЛЕБ", из чијих је погона излазило и 100.000 векни, не послује од децембра 2017. Производња је престала после стечаја уведеног 19. септембра, а затворене су и све продавнице, па је готово 90 радника за непуна три месеца остало без посла. Предузеће је, иначе, продато на аукцији 2003. за око 270 милиона динара, а могло се чути да су му власници Дејан Бодирога, познати кошаркаш, и Радивој Живанић.