Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић изјавио је да ће та општина подићи споменик кнезу Лазару на Видовдан 2019, када је и 630. годишњица Косовског боја, из 1389. године.

Споменик ће бити постављен на улазу у Ћуприју са аутопута и гледаће ка манастиру Раваница, задужбини кнеза Лазара, у којој се налазе његове мошти.

Прочитајте још: ИЗНАД КРАЉЕВА ПОДИЖУ СИМБОЛ ХРИШЋАНСТВА: Крст ће видети пола Србије


Како је раније најављивано, споменик ће бити висок око 12 метара са постаментом и биће сличан споменику постављеном у Косовској Митровици.

"Прибавили смо сву потребну документацију тако да ћемо до следећег Видовдана имати споменик кнезу Лазару на улазу у Ћуприју", казао је Ерић.

Додао је да су изменама плана генералне регулације, који је на јавном увиду, предвидели две саобраћајнице које између имају зелену површину.

Прочитајте још: ХРВАТИ "ПРИСВОЈИЛИ" И КОСОВСКУ БИТКУ: У њој је кнез Лазар био вазал хрватског краља

"Овим планом предвиђен је и простор за нови мост, као и измештање регионалних путева чиме ће Ћуприја добити пешачку зону у центру града", рекао је Ерић.

Ерић је навео да ће Ћуприја у будућности бити комбинација римског града Хореум Марги, средњовековног града Равно и модерне Ћуприје, што ће град учинити атрактивним у туристичком смислу и добрим за живот.