Ћуприја подиже споменик кнезу Лазару

Бета

12. 06. 2018. у 17:10

Ћуприја подиже споменик кнезу Лазару

Споменик кнезу Лазару у Косовској Митровици / Фото П. Милошевић

Споменик ће бити постављен на улазу у Ћуприју са аутопута и гледаће ка манастиру Раваница, задужбини кнеза Лазара, у којој се налазе његове мошти
Председник општине Ћуприја Нинослав Ерић изјавио је да ће та општина подићи споменик кнезу Лазару на Видовдан 2019, када је и 630. годишњица Косовског боја, из 1389. године.

Споменик ће бити постављен на улазу у Ћуприју са аутопута и гледаће ка манастиру Раваница, задужбини кнеза Лазара, у којој се налазе његове мошти.

Прочитајте још:ИЗНАД КРАЉЕВА ПОДИЖУ СИМБОЛ ХРИШЋАНСТВА: Крст ће видети пола Србије


Како је раније најављивано, споменик ће бити висок око 12 метара са постаментом и биће сличан споменику постављеном у Косовској Митровици.

"Прибавили смо сву потребну документацију тако да ћемо до следећег Видовдана имати споменик кнезу Лазару на улазу у Ћуприју", казао је Ерић.

Додао је да су изменама плана генералне регулације, који је на јавном увиду, предвидели две саобраћајнице које између имају зелену површину.

Прочитајте још:ХРВАТИ "ПРИСВОЈИЛИ" И КОСОВСКУ БИТКУ: У њој је кнез Лазар био вазал хрватског краља

"Овим планом предвиђен је и простор за нови мост, као и измештање регионалних путева чиме ће Ћуприја добити пешачку зону у центру града", рекао је Ерић.

Ерић је навео да ће Ћуприја у будућности бити комбинација римског града Хореум Марги, средњовековног града Равно и модерне Ћуприје, што ће град учинити атрактивним у туристичком смислу и добрим за живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

dejan

14.06.2018. 09:30

Slava knezu Lazaru,ali gradu Cupriji su potrebni adekvanti i uredjenj parking prostori, dom zdravlja je ruina,o bolnici da i ne govorimo,muzej horeum margi u korovu i oronuo, prioriteti trebaju ovom gradu, a ne da se novac rasipa.

ĆupričaninSWE

14.06.2018. 20:37

Uskoro niko više neće ostati u Ćupriji. Svi nekuda idu, grad je u očajnom stanju. Sređen je glavni gradski trg i trotoar sa te strane do Mikićevog mosta. Sve ostalo je strašno!

pucanj u prazno

06.03.2019. 14:31

Ako spomenik bude kao onaj u Kosovskoj Mitrovici, bolje da ga ne bude... Turista koji je samo malo obišao sveta, i da nije vizuelni umetnik, može da primeti koliko je slabog umetničkog tj. zanatskog kvaliteta...