ПРОПАО је још један покушај судског преузимања погона за производњу кугличних вретена у фабрици ФРА. Радници су по шести пут буквално својим телима одбранили, како кажу, своју кору хлеба, пошто су улаз у фабрику блокирали пред судским извршитељима, који су покушали да одузимањем дела погона наплате дуг (4,6 милиона динара) од поравнања са једном чачанском приватном фирмом.

Адвокат запослених у ФРА Ђорђе Никић казао је да је поднео захтев за одлагање извршења.

- Преузимање овог дела фабрике законски није дозвољено, јер се овде налази део одбрамбене идустрије Републике Србије, и производе се алати који су од значаја за војску. Власник који је купио овај део фабрике своју потражњу може да добије у покретној имовини, канцеларијском материјалу, али не и у погону за производњу кугличних вретена - рекао је Никић.

Прочитајте још: Телима бранили фабрику

Према његовим речима, предмет би требало да буде уступљен Врховном касационом суду који треба да одлучи да ли ће наставити или поништити куповину. А док се не пронађе адекватна солуција, радници ће спречити судског извршитеља да преузме погон фабрике ФРА, јер на то, како истиче Никић, имају законско право.

Запослени за ову кризу у свом предузећу криве Привредни суд, јер није могао да огласи продају, кад постоји Уредба Владе Србије од 2015. године да је фабрика под заштитом Министарства одбране, пошто се у њој праве алати за потребе наменске индустрије.

Са друге стране, у судској управи наводе да је предмет предаје објекат фабрике, а не машине које се у објекту налазе, а које је дужник (ФРА) био у законској обавези да исели из објекта, уз очување процеса производње.

Суд истиче да је разматран приговор дужника одбијен, а да се стране у спору позивају да се уздрже од изношења паушалних и непроверених информација, и тако омогуће суду да независно и непристрасно оконча поступак извршења.

Прочитајте још: Живим зидом одбранили погон

- Приликом доношења одлуке процењено је да дужник није произвођач наоружања и војне опреме за потребе Министарства одбране и Војске Србије, већ да је по продаји објекта прибавио дозволу за израду специјалних алата, као и да не припада групацији одбрамбене индустрији Србије, што је и наведено у акту Министарства одбране.

У целу ситуацију и неизвесну судбину некадашњег чачанског гиганта, у коме и данас хлеб зарађује више стотина Чачана, умешао се и градоначелник Чачка Милун Тодоровић, који је казао да локална власт мора да помогне у проналажењу заједничког дугорочног решења. Додао је да је за две године било више од 20 састанака, највише у Министарству привреде.


ПОДЕЉЕНИ СИНДИКАТИ

ТЕШКУ ситуацију у фабрици додатно отежава и подељеност радника у два синдиката, чији лидери имају опречна мишљења. Индустријски синдикат Србије у ФРА оптужио је Независни синдикат радника у овом предузећу да отворено подржава повериоца.

Према речима председника Индустријског синдиката Душана Ђелића, остаје отворено питање да ли објекат вредности 280.000 евра, са трафостаницом вредном 50.000 евра на грађевинској парцели од 36 ари, треба да преузме поверилац за дуг од 1,5 милиона динара са припадајућом каматом.