ТРЕЋУ годину заредом, Тараш, питомо потиско село у близини Зрењанина, посећују туристи из Немачке. Реч је о љубитељима птица, члановима орнитолошког друштва из западнонемачког града Ахена. Њих је у банатску равницу привукла брига домаћина о родама, прелепим крилатим селицама које су се овде одомаћиле и постале симбол Тараша.

- Групу од тридесетак гостију из Немачке дочекали смо на улазу. Прво су пожелели групно фотографисање испред табле која означава да Тараш има посебан статус европског села рода. Уследила је шетња улицом рода, поново фотографисање испред гнезда нашег најпопуларнијег пара, Првоја и Маре, који тренутно пожртвовано брину о својим младунцима - казује Александра Маровац Цуцић, председница Удружења "Тарашке роде", која је осмислила ову лепу причу и здушно ради на промоцији Тараша и његовом позиционирању на туристичкој мапи Европе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мање ђака првака у Пироту

Са осматрачнице на бари Рогозара, која је претворена у пашњак, извор хране за сеоску стоку, али и рај за птице, гости из Немачке уживали су у предивном пејзажу. Расположење им је употпунила вожња скелом преко Тисе, уз звуке тамбурашког оркестра. На малом вашару у центру села, почашћени су домаћим ђаконијама - од чувених тарашких кобасица и сланине до вина и ракије. Домаћини су их даривали и пригодним сувенирима, сликама овдашњих аматера, приказали им документарни филм о родама, а дружење је настављено у вечерњим сатима.

- Гости су отишли насмејани и пуни лепих утисака, са успоменама који ће их увек подсећати на чаробни Тараш - каже челница Удружења, задовољна учинком сеоског туризма, који има све шансе да постане будућност Тараша.

Удружење, иначе, за крај јуна припрема традиционалну манифестацију "Дани тарашких рода". Његови представници спремају се и за пут у Швајцарску, где ће у Алтреу, од 14. до 17. јуна, учествовати на састанку Мреже европских села рода.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Цементара одабрала десет пројеката

40 ПАРОВА

НЕМАЧКО удружење еколога "Еуронатур" 2015. је прогласило Тараш за европско село рода, због свестране бриге мештана о овим птицама. У Тарашу се гнезди 40 парова белих рода, највише у Србији. Роде су срасле с местом, где је природа неокрњена и где се посебна пажња посвећује екологији.