КИКИНДСКИ Метанолско-сирћетни комплекс (МСК) други пут се нуди купцима. Овог пута почетна цена за 99,9 одсто капитала ове компаније износи 20,4 милиона евра, а то је 50 одсто укупне процењене вредности.

Нови јавни позив за продају МСК објавило је у четвртак Министарство привреде Србије. Први тендер био је објављен децембра прошле године, а трајао је до средине фебруара. Документацију је тада једини откупила компанија "Кроноспан хемикал", из Линхтештајна, односно њен огранак са Кипра. Међути, ни они нису доставили понуду за куповину МСК, па је тендер проглашен неуспелим.

У овој трци, према условима тендера, могу да учествују домаће и стране фирме, регистроване за производњу хемикалија, али имају приход од најмање 150 милиона евра у последњој пословној години.

- У првом позиву почетна цена је износила 38,5 милиона евра, односно сто одсто процењене вредности, а сада је почетна цена 20,4 милиона евра - каже Душко Црвенковић из синдиката "Независност" у МСК. - Вредност компаније је процењана у децембру прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Неуспешна продаја МСК, Кипрани одустали


Да ли ће бити заинтересованих партнера и овог пута одредиће услови за куповину гаса. Све зависи како ће се држава поставити према том питању, а потенцијални купци ће проценити колико би им се исплатило да купе МСК и послују по тим ценама.

Рок за откуп продајне документације је 1. август, заинтересовани партнери могу своју понуду да доставе до 10. августа, а четири дана касније је заказано и отварање понуда.

На тендеру за продају МСК, објављеним у децембру 2017. године, није стигла ниједна понуда. Тендерску документацију је откупио и преузео само кипарски холдинг "Кроноспан цхемицал ЛТД", али није доставио обавезујућу понуду.

Већински власник МСК је "Србијагас", који има око 88,2 одсто капитала.У ПЛУСУ

МСК послује од 1987. године. Извози готово сто одсто својих производа. Тренутно на платном списку има 539 радника.

- Од 2015. године нема прекида у нашој производњи - каже Црвенковић. - Прошлу годину смо имали максималну производњу и успели смо да годину завшимо у плусу. Захтев синдиката је био да је услов будућем партнеру и да се не смањује број радника, јер вишка нема.