Успео поход Немањином трансверзалом

М. Нићифоровић

23. 05. 2018. у 10:50

Успео поход Немањином трансверзалом
Традиционална акција планинарско-еколошког друштва "Рас" из Новог Пазара. Већ пет година младе упознају са баштином коју штити и УНЕСКО

ПОСЕТА знаменитостима Старог Раса, те Новог Пазара и околине је окупила више од 70 младих људи из читаве Србије - махом планинара, еколога, туристичких радника и поштовалаца српске традиције - а заинтересовани су били и гости из САД и Италије.

Прочитајте још: Планинари "окупирали" Столове

Организатори похода и домаћини су били чланови планинарско-еколошког друштва "Рас" из Новог Пазара, које већ пет лета заредом, по неколико пута годишње, организује акције под називом "Историја Старог Раса - стазама Немањића". Досад је, тако, Сопоћане, Петрову цркву и друге вредне споменике културе у долини Рашке видело више од 1.500 младих.

- Током дводневних активности, циљ нам је да што више људи из Србије, дијаспоре и иностранства упозна културу и историју овог поднебља. Јер, поред ћевапа, мантија и џинса, туристичка понуда Новог Пазара обухвата још много тога, неупоредиво драгоценијег - истиче покретач акције Бошко Михајловић, док из ПЕД "Рас" најављују да ће трасирати и оживети такозвану Немањину трансверзалу, како би повезали све најзначајније локалитете у овом делу Србије.

Прочитајте још: Поход на дивље нарцисе

Јер, Стари Рас, Сопоћани, Петрова црква и Ђурђеви ступови су светска културна добра која штити и УНЕСКО, па је нсдопустиво да Срби чију баштину представљају о њима тако мало знају.


Фото ПЕД "Рас"  , Посета Ђурђевим ступовима

ПРОЖИМАЊЕ

УЧЕСНИЦИ акције под називом "Историја Старог Раса - стазама Немањића" обавезно посећују и вредне споменике исламске културе и архитектуре у Новом Пазару, који такође чине вредну туристичку понуду овог краја. сада су, тако, видели стару градску тврђаву и кулу мотриљу, а многи су били заинтересовани и за Алтун-алем џамију, Амир-агин хан, Стари хамам...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације