У ОКВИРУ пројекта под називом “Најбољих 99 у Србији”, јавно предузеће “Ресавска пећина” је међу музејима, културно-историјским споменицима, манифестацијама и природним атракцијама заузело 21. место.

Избор је - уз подршку Министарства трговине, туризма и телекомуникација - организовало удружење за развој туризма и екологије названо “Србија коју волим”, а додели одговарајућег сертификата је допринео и морфохидролошки комплекс “Лисине”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ресавску пећину за 1. мај посетило 4.200 туриста

- Уредбом Владе Србије из 1995, Ресавска пећина је стављена под заштиту као природно добро од изузетног значаја, те сврстана у прву категорију споменика природе. По богатству и разноврсности форми и кристалних украса, ово је један од најлепших и најзначајнијих спелеолошких локалитета у Србији - истиче директор ЈП “Ресавска пећина” Милица Петровић, пецизирајући и то да се поменуте “Лисине”, са извором велико врело и водопадом Велики бук, налазе у истој категорији заштите.

Иначе, о томе колико је овај драгуљ природе драгоцен и као туристички потенцијал овог дела Србије, најбоље сведочи податак да је само у једном дану, 1. маја, Ресавску пећину посетило 2.200 намерника.

Туристи чекају на улаз у природно благо крај Деспотовца Фото ЈП Ресавска пећина