У ПОЗОРИШТУ "Деже Костолањи" у Суботици вечерас ће премијерно бити изведен комад "Горски дивови" Лиуђија Пирандела, редитеља Паола Мађелија, у копродукцији пет театара из региона. Поред домаћина позоришта "Деже Костолањи" из Србије, ту су и Хрватско народно казалиште "Иван племенити Зајц", Немачко позориште из Темишвара, Словеначко стално позориште у Трсту и Албанско позориште из Македоније.

Реч је о јединственом, мултијезичном позоришном пројекту у сарадњи пет мањинских европских позоришта, о представи која се игра на италијанском, словеначком, албанском, мађарском и немачком језику.

- Прича прати трупу глумаца која у својим лутањима стиже до недефинисаног места и времена, у простор који се налази на размеђи стварности и бајке, и тамо проналазе вилу која се зове Лоша срећа - објашњава драматург Жељка Удовичић Плештина. - У чаролији немогуће потраге за универзалном истином, све постаје могуће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСТАВА О ДИСУ: Ведрина уклетог песника

Различити језици којима се говори у овој представи су само привидно различити. Све их разумемо. И управо њихова различитост показује универзалност нашега језика - језика театарске уметности.

Због великог интересовања за вечерашњу премијеру, публика ће моћи да погледа репризу комада и сутра и прексутра (22. и 23. априла).

Паоло Мађели

РАДИОНИЦЕ

У СКЛОПУ занимљивог позоришног пројекта, у Арт биоскопу "Александар Лифка", данас од 14 часова, редитељ Мађели одржаће интердисциплинарну радионицу на тему "Од Пирандела до брегзита", која треба да представи различите аспекте уметничког рада и друштвену активност аутора овог комада.