ПРЕТХОДНИХ дана Удружење "Мала света гора" организовало је прву овогодишњу радну акцију уређења простора око остатака Манастира Светог Јована код Параћина. Све је очишћено од растиња, трава је покошена, па раније постављене клупе и места за роштиљање чекају посетиоце као и све суграђане који желе да из градске вреве побегну у природу викендом или за предстојеће првомајске празнике.

Показали су мештани да се може све постићи само кад се вредне руке сложе! И кад људи воле свој крај, посебно кад је овако ушушкан у кањону Црнице у историјски познатој Петрушкој области, са остацима десетак средњовековних манастира.

Поред Грзе и Сисевца, који су најпознатија излетишта у параћинској општини, пажњу све више привлачи село Забрега, у нетакнутој природи речног кањона и предивном крајолику око ког се уздижу каменита брда. Захваљујући мештанима, који годинама уређују околину и који су својим акцијама успели да привуку пажњу не само општине, већ и Завода за заштиту споменика културе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Почела сезона у кањону Црнице

Зоран Милосављевић, председник Удружења, истиче с поносом да имају тридесетак редовних и још педесет повремених волонтера који се, обучени у препознатљиве зелене униформе, својски труде да ово излетиште постане њихова дика и понос.

- Били смо погођени поплавом у мају 2014. године и још санирамо последице, те смо се потрудили да за Први мај излетиште спремимо тако да може да прими госте. Наше удружење је и формирано 2014. године, али смо и раније деловали као месни одбор.

Обале реке Црнице у том делу чланови Удружења сами су утврдили, раде вредно и имају помоћ "Србијашума", а уз велику подршку општине и Завода за заштиту споменика културе Крагујевац планирају обнову остатака Манастира Светог Јована.

Простор за роштиљање са камином, Фото: Удружење мала света Гора


ИЗГРАДЊА ПУТА

ЗА уређење излетишта око Манастира Светог Јована Општина ове године уговара урбанистички план, а ради се и други, за путни правац који спаја Забрегу са познатијим излетиштем Сисевац.