НЕГОТИН - Уместо да славе добар наступ на овогодишњим 45. „Сусретима села“, чланови Културно уметничког друштва „Димитрије Беливакић“ из Буковча могли би да остану без неколико чланова ансамбла – због печеног прасета.


Прочитајте још: НЕДАВНО СКОЧИО СА МОСТА: Наг био заглављен између зграда пуних 12 сати (ФОТО)


Наиме, КУД „Димитрије Беливакић“ наступао је у недељу у Шаркамену у оквиру првог круга смотре народног изворног стваралаштва „Сусрети села“, као гост ансамблу „Врело“.

Том приликом извели су програм којим су илустровали обичај припремања игранке за сеоску заветину у Буковчу. У том крајинском селу је, иначе, обичај да се оркестар пред сеоску игранку припрема у кући једног од чланова.

Неизоставни део декора за сеоску заветину, није била само музика, већ и славска трпеза, па су мештани Буковча на сцену изнели и право правцато печено прасе на ражњу.

И управо је то прасе изазвало инцидент због кога су морали да реагују и надлежни.


Прочитајте још: Пљачкала их док су им панталоне биле спуштене, пензионери ломили руке и носеве покушавајући да је ухвате


При повратку из Шаркамена прасе је било у центру пажње, па је било и предлога да се чланови овог фолклорног ансамбла њиме почасте. То, наравно, није дозволио С.Д. задужен за овај „реквизит“.

Доласком у Буковче на њега су, међутим, налетела двојица изгредника, познатих по ситним преступима и тучама.

Како је он одбио да им преда прасе, правдајући се тиме да ће оно бити и део приредбе у другом кругу такмичења, те да ће морати да до тада буде замрзнуто, они су му прасе отели и у том комешању, са све ражњем, али и неколико чланова ансамбла, утекли.

Прасе су појели, а ражањ и прасећу главу бацили у двориште С.Д. Он је овај инцидент уредно пријавио полицији, тражећи да преступнике казне за ово недело.

Културно уметничко друштво „Димитрије Беливакић“ је након тога заседало и осудило инцидент једногласно, разматрајући чак и могућност да, због свега, санкционишу чланове ансамбла који су прасе појели.