БИВШИ радници и мали акционари некада успешног предузећа "Мачкатица" из Сурдулице, које је хранило породице 800 радника, сумњају да се одиграва последњи чин представе која има за циљ да се из предузећа извуче све што вреди, а да се повериоци не обештете. Према тврдњама некадашњих радника "Мачкатице", предузеће је недавно продато по цени од 100.000, док вредност имовине продате у старо гвожђе премашује пола милиона евра.

Некада успешна ливница "Мачкатица" приватизована је 2002. године, када ју је купила фирма "Ирва инвестиција" власника Ђорђа Ницовића.

Прочитајте још: Трећа смена у погонима "заваривача"

- Од тада, стање у предузећу је бивало све горе, а радници сумњају да је све урађено плански. Губици су нарасли, а дугови према радницима и локалној самоуправи су се гомилали, па је 2008. године отворен стечајни поступак. Убрзо након тога, почело је и отуђивање имовине овог сурдуличког предузећа - каже Бранислав Ценић, председник удружења малих акционара "Мачкатице" и некадашњи члан Управног одбора фирме.

Он додаје да су силни камиони и шлепери са опремом и машинама нестајали из фабрике у непознатом правцу, а да нико није реаговао.

- Онда смо ми реаговали и алармирали тужилаштво и МУП. Поднели смо и четири кривичне пријаве, али до дана данашњег ништа се није десило. Обраћали смо се и Министарству правде, тадашњем председнику Томиславу Николићу, и Александру Вучићу, али мислим да они та писма нису ни добили.

Међу некадашњим радницима и малим акционарима се прича да је "Мачкатица" продата, али они верују да је то само начин да се имовина извуче из фабрике.

Прочитајте још: Апелациони суд по други пут поништио стечај “Гоше”

- Ми смо покушали да спречимо продају све док се не открије ко купује имовину и машине, јер имамо индиције да све то завршава код онога који је фабрику и довео у стечај. На крају, фирма која има потенцијала да позитивно послује остаје без имовине, а повериоци, међу којима су и радници и мали акционари, остају без обештећења - каже Ценић.

Бранислав Ценић - Фото Д. Р.


Купопродаја "Мачкатице" је изазвала сумњу јер наши саговорници из редова бивших радника предузећа тврде да је фирма новог купца регистрована на истој адреси као и стари власник.

ОПШТИНА НЕОБАВЕШТЕНА

НАРОДНИ посланик из Сурдулице и председник Скупштине општине Новица Тончев каже да са локалном самоуправом нико није контактирао поводом продаје.

- Стечајни управник је сакрио тендер за продају, мада смо ми тражили да будемо обавештени јер смо били заинтересовани да купимо "Мачкатицу". Међутим, нико још не реагује поводом ове сумњиве трансакције, чак нам не даје никакве валидне информације. Уместо да доведемо инвеститора који ће покренути производњу, дошли смо у ситуацију да се имовина предузећа продаје у старо гвожђе - резигнирано каже Тончев.