Милунка Савић - хероина за сва времена

Ј. С.

31. 03. 2018. у 09:46

Милунка Савић - хероина за сва времена

ФОТО: Трибина о Милунки Савић (Прес служба КЦНС)

Поводом 45 година од смрти храбре Српкиње одржана трибина у КЦНС. Жена са највише одликовања у историји ратовања у Београду једва добила посао чистачице

МИЛУНКА Савић (1892 – 1973), хероина чувеног српског Гвозденог пука била је најодликованија жена не само у Првом светском рату,него у историји ратовања, али и поред свега тога, ми и даље мало знамо о њој, а она се тек недавно успела „пробити“ у српске школске уџбенике – рекао је новосадски историчар Срђан Граовац синоћ у Културном центру Новог Сада.

На предавању „Милунка Савић – хероина Гвозденог пука" Граовац је подсетио да је Милунка била војник у славном Гвозденом пуку, чији су се припадници због изузетне храбрости окитили четвртином свих одликовања које је добила српска војска током ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.


Прочитајте још: Милунка Савић: Хероина, па чистачица


Истакла се као бомбаш у Колубарској бици, те је најпре одликована Карађорђевом звездом са мачевима. Године 1915. у Македонији, тешко рањена, повлачила се преко Албаније. После неколико месеци опоравка вратила се на Солунски фронт. Учествовала је и у бици на Кајмакчалану.

Током ратовања била је рањавана девет пута. Поштовали су је француски великани генерал Шарл де Гол и адмирал Гепрат. Награђена је највишим одликовањима - Орденом за храброст и медаљом „Милош Обилић". Једина је жена у свету која је одликована Француским ратним крстом с палмом, а добила је и два ордена Легије части.

- После демобилизације 1920. године, сународници су брзо заборавили њену ратну храброст. – истакао је Граовац.


Прочитајте још: Туга српске Орлеанке


Он је подсетио да је Милунка живела у сиромаштву и да јој је била потребна „веза“ како би добила посао чистачице у једној банци у Београду. Њено племенито срце,међутим, није отврднуло ни у рату ни у немаштини - уз своју кћерку и још троје усвојене деце, одшколовала је и 30-оро малишана из своје родне Копривнице.

Тек 2013. године, 40 година после њеног упокојења,може се рећи да смо јој се као сународници делимично одужили. Ексхумирана је из породичне гробнице у Београду и сахрањена у Алеји великана.

Позивница за изложбу посвећену Милунки (2013.г)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације