Извиђачи лакше до посла

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

16. 03. 2018. у 06:31

Извиђачи лакше до посла

Чланови савеза из свих градова Србије / Фото Приватна архива

Покрет извођача се полако прилагођава захтевима новог времена. У многим земљама скаути уживају велико поштовање. Најважније је да од младих направимо корисне чланове заједнице

ВЕЋИНА људи извиђаче повезује с радом у природи, спавању у шаторима, ватром и махањем заставицама, али су они много више од тога, оценила је начелница за информисање Савеза извиђача Србије Дуња Матић, која је са више од 30 чланова тимова овог савеза боравила у Јагодини како би радили на планирању смотре Савеза која ће бити одржана у Београду.

- Најважније је да од младих направимо корисне чланове заједнице. Извиђаштво и поверење у чланство је напредовало последњих пет година. Чак када неко од њих оде на разговор за посао, послодавци им дају предност у односу на друге кандидате, јер знају које су све вештине стекли - додаје Дуња.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Општина Србобран исељава радио

Данило Петровић (21) из Београда, студент Више електротехничке школе, девет година је извиђач. Каже да ова организација младе оспособљава да буду независни, учи их како да буду лидери, како да негују тимски дух, планирају време, комуницирају са странцима, а то тражи свака компанија.

Он је у Јагодини својим колегама пренео искуства из извиђачког центра поред града Сунчеон у Јужној Кореји, где је једини из Србије боравио шест месеци као волонтер енглеског језика.

- У свету се извиђачи вреднују, у Енглеској на пример, чак и министри пролазе овакву врсту обуке - каже Данило.

Маскоте: Емина Еминовић

Из Јужне Кореје недавно се вратила и Емина Еминовић (18) из Новог Пазара. Члан је Одреда извиђача "Санџак" од његовог оснивања пре шест година. Она је са петоро извиђача из Србије била у омладинском кампу током Олимпијских игара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Параћин: Држава уредила апотеку

ПОШТОВАЊЕ ЦЕЛОЈ ПОРОДИЦИ

ИАКО су Корејце видели први пут, Данило и Емина кажу да су се осећали као да су код куће, јер су домаћини били изузетно гостопримљиви.

- Велика је разлика између извиђача у Србији и у Јужној Кореји. Код њих се цела породица поштује ако има извиђача. Организација им се захваљује што су одгајали такво дете. Све активности су им плаћене - преноси Данило своје утиске из ове далеке земље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације