СМЕДЕРЕВСКИ ПОРТАЛ ПОНОВО У ЖИЖИ ЈАВНОСТИ: Седам милиона динара за преписане вести

Ј. ИЛИЋ

14. 03. 2018. у 11:02

СМЕДЕРЕВСКИ ПОРТАЛ ПОНОВО У ЖИЖИ ЈАВНОСТИ: Седам милиона динара за преписане вести
Трошење новца пореских обвезника у Смедереву поново доспело у жижу јавности. Портал "еПодунавље" лане добио готово трећину суме намењене пројектном суфинансирању медија

ИНТЕРНЕТ портал "еПодунавље" је лане, после конкурса за пројектно суфинансирање медија, из буџета Смедерева добио седам милиона динара, али није произвео ниједан од 300 планираних медијских садржаја!

Подсетимо, локална самоуправа у граду на Дунаву је у 2017. за ове намене поделила укупно 20 милиона динара, а сајту "еПодунавље" је припала готово трећина - седам милиона. То је одмах изазвао позорност јавности, а сумње у ваљаност овакве одлуке су посебно подгрејане по окончању пројекта под називом "Регионални центар за јавно информисање грађана - интерес грађанског друштва". Јер, како се закључује из докумената које је Град доставио Удружењу новинара Србије, уместо обећаних 300 медијских садржаја, београдска фирма "Опен вју" д.о.о., издавач "еПодунавља", је - уз извештаје о реализацији пројекта - приложила тек двадесет текстова који су преузимани од других медија, те пет видео-прилога са различитих приватних Јутјуб канала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:BIZNISMENI FORMIRAJU MUZEJ PIVA: Dragulj na Begeju izbegao otpad


Једнако је интригантан и приложени трошковник, из којег произилази да је "еПодунавље" 800.000 динара платило рад петоро хонорарних сарадника, милион је дат за лектуру и коректуру, 1,2 милиона за дизајн портала, колико и за "студијске трошкове израде и припреме медијског садржаја". На пројектни тим је отишло 400.000, а рад менаџера и организатора је плаћен 600.000 динара.

И, док власник фирме "Oпен вју" и одговорни уредник сајта Александар Чупић, као ни раније, ни овога пута није желео да одговара на новинарска питања - оглушујући се и о позив из УНС - градоначелник Смедерева Јасна Аврамовић каже како није знала да пројекат није реализован и најављује да ће, ако се то покаже као тачно, локална самоуправа раскинути уговор...

Остаје, међутим, отворено и питање о томе како је утрошено преосталих 13 милиона за медијске пројекте током 2017, с обзиром на то да из Градске управе још нисмо добили било какву информацију по нашем захтеву да добијемо конкретне податке о располагању новцем овдашњих грађана.


ДВА КОНКУРСА

СУМЊУ у регуларност поступка побуђује и податак да је најплаћенији сајт у Смедереву у Регистар медија уписан тек 25. маја 2017. - после расписивања првог конкурса за суфинансирање медија, што се догодило у априлу. Онда је, 8. августа, Градско већа у Смедереву поништило тај конкурс и истог дана донело одлуку о расписивању новог, а промењена је и раније формирана комисија, па су - уместо представника новинарских удружења, АНЕМ и "Локал преса" - именована два медијска радника и представник удружења радио-станица "Раб Србија".


КАМПАЊА?

Портал "еПодунавље" је протеклих месеци у интернет заједници препознатљив по критичким, а често и нетачним текстовима управо о градоначелнику Смедерева Јасни Аврамовић. Ових дана, међутим, највише објава се односи на наводне злоупотребе лидера коалиције окупљене око ДС у Смедеревској Планци Радослава Милојичића Кене, с обзиром на то да се у овом месту 25. марта одржавају ванредни локални избори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

rooster

14.03.2018. 16:50

Smederevo je leglo korupcije i javasluka. Javna preduzeca su blokirana za skolovan kadar. Radna mesta u javnoj upravi i javnim preduzecima se isključivo kupuju po ceni od 2000-5000 evra ili se dobijaju po drugarskoj, rodbinskoj, partijskoj osnovi. Uđite samo u zgradu opštine i u svakoj kancelariji višak službenika i što je strašnije nekvalifikovanih za određena radna mesta. Bolnica, sud, SUP gotovo identična situacija a u železari su čak zapošljavani pekari, konobari, poslastičari uz proviziju.

Znalac

15.03.2018. 14:02

Čitao portal. Prenosite netačne informacije. Pa samo kritičkih tekstova na temu nesposobne gradonačelnice ima više od 15. Verujem da su to sve autorski tekstovi. Spremite se za izvinjenje najčitanijem portalu u Podunavlju.

Smešno

15.03.2018. 14:10

Uđete na portal epodunavlje i vidite da ima objavljene vesti, pa nema potrebe da prenosite neistine, koje za Vaše cenjene novine piše bivša šefica kabineta Avramovićke. To što se Avramovićki i Keni ne dopada što epodunavlje piše istinu, to nije problem epodunavlja, ali je problem zašto UNS napada kolege umesto da osuđuje kriminalce političare koji pokradoše zemlju.