ИЗ мастер рада о чувеној сликарки Милени Павловић Барили настала је публикација под називом "Једна студија о високој моди и високој уметници", коју је млади историчар уметности Стефан Жарић представио у родној Кули. Његово дело је овенчано наградом Спомен-збирке Павла Бељанског за најбољи мастер рад из историје уметности.

Жарић је предочио да је Милена Павловић Барили почела уметничку каријеру као модна илустраторка и да се тим позивом бавила све до смрти у Њујорку 1945.

- Милена је једина српска уметница која је радила за све водеће модне часописе, а њена илустрација нашла се и на насловници америчког "Вога". Њено дело може да послужи за брендирање културног наслеђа Србије - назначио је Жарић.

На промоцији, одржаној у Музичкој школи у Кули, о награђеној књизи говорио је песник Милић Вуловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Сјајни дарови мајки Саве Шумановића и Милене Павловић Барили

- Оно што су пропустили остали историчари уметности, учинио је Стефан, откривајући Милену Павловић Барили као модну уметницу, подигавши је у раван која јој и припада, истовремено нудећи довољно повода за улазак њеног стваралаштва у историју моде прве половине 20. века - рекао је Вуловић.

БАШТИНА У ЛОНДОНУ

ЖАРИЋ ће као историчар уметности гостовати у априлу у Лондону, где ће презентовати српску културну баштину кроз истраживање о Милени Павловић Барили.