Зелински осликао храм, Јесински враћају сјај

А. Ђуран

17. 02. 2018. у 15:18

Зелински осликао храм, Јесински враћају сјај

КИЧИЦА Александар Јесински

Уметници из Русије обнављају фреске у Цркви Успења Богородице у Руском Селу, у којој је животопис урадио руски емигрант

БРАЧНИ пар уметника из Русије, Ирина и Александар Јесински, током протекла два месеца је у Руском Селу завршавао прву фазу рестаурације живописа у Цркви Успења Богородице. Мајсторима кичице било је важно да сачувају аутентичност стила Владимира Зелинског, који је пре 82 године осликао овај православни храм.

Ова црква подигнута је 1935. године, када је у Руском Селу живео руски емигрант, сликар Зелински, који је годину дана касније урадио фреске.

- Зелински није био школовани сликар и имао је свој приступ сликарству, па је зато наш задатак тежи. Морамо да осетимо шта је хтео да поручи. Важно је да сачувамо његов израз и аутентичност. Осетили смо у његовом срцу тугу што је напустио отаџбину и што се у родну земљу никада више неће вратити - каже нам Александар.

Реч је, иначе, о првој фази посла који је у месном храму организовло московско удружење "Двоглави орао", које се бави обновом споменика културе ван Русије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НИЈЕ ЗАБОРАВИО ЗАВИЧАЈ: Немања Матић обнавља храм

Јесински истичу да су их житељи срдачно примили и угостили у Банату. Пошто руско удружење финансира радове, завршетак фрескописа зависиће од брзине којом буде сакупљен неопходни новац.

СИНУЛО Црква Успења Богородице

- Црква већ сада има нови сјај, а на овај начин подсећамо се и на руске добровољце из Првог светског рата, који су заједно са Србима војевали и подигли цркву, а чија су имена уклесана на зиду - наглашава Ирина.

ДУХОВНОСТ Отац Слободан Дивљаков и Ирина Јесински

Протонамесник Слободан Дивљаков каже да се ова сарадња може приписати чуду. Додаје да је у овој парохији већ осам година, колико и траје обнова храма, али да није могао ни да замисли да ће се радити фрескопис, јер је та инвестиција веома скупа. До сарадње је дошло преко организација "Српски код" и "Наша Србија" који негују односе са "Двоглавим орлом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације